Рачуни странака без покрића, донације у сивој зони

Ведрана Кулага
Рачуни странака без покрића, донације у сивој зони

Бањалука - Ревизија пословних књига водећих странака у РС показала је да на многим адресама још нема јасних и прецизних евиденција о новцу са којим располажу и троше, а није све било чисто ни са пристиглим донацијама.

У извјештајима о ревизији финансијских извјештаја за 2016. годину странака на подручју цијеле БиХ, које је јуче објавила Централна изборна комисија БиХ, наведено је да су странке у РС кршиле Изборни закон и Закон о финансирању.

Проблема је, према наводима из појединачних финансијских извјештаја, било са поштовањем прописа како у централама тако и бројним градским и општинским одборима.

Анализа је, наиме, показала да водеће партије углавном нису спровеле у дјело препоруке издате у претходном ревизорском циклусу, те да су 2016. године поновили одређене пропусте.

Ревизијом финансијских књига СНСД-а утврђено је да су дио новца утрошили мимо програма утрошка те да нису правилно водили евиденције о готовинским новчаним токовима, а нису успостављене пуне евиденције о новцу са којим располажу. Утврђено је, између осталог, да су кроз благајну исплаћивали трошкове репрезентације без фискалних рачуна, да нису евидентирали приходе од неновчаних донација, а нису ни издавали потврде за примљене чланарине од својих чланова чиме је прекршен закона.

Слични пропусти су евидентирани и на адреси СДС-а. Став ревизије је да нису евидентирали неновчане донацију по основу бесплатног коришћења пословног простора, као и да неке приходи нису евидентирани у моменту настанка.

Анализа пословних књига ПДП-а је показала кршење Закона о финансирању јер нису приказали неновчану донацију по основу бесплатног коришћења пословног простора, док је код

ДНС-а забиљежено да су “пробили” програмом утрошка због већих издатака на име пропаганде и репрезентације.

Планирани буџет премашили су и социјалисти који, као ни остали, нису исказали неновчане донације које остварују по основу бесплатног коришћења пословних простора, а нису на прави начин приказани одређени прилози физичких лица.

Сви рачуни нису били исправни ни код НДП-а. За неколико хиљада КМ су “пробили” планирани буџет за репрезентацију, а ни евиденције им нису у потпуности правилне. 

На основу обављеног прегледа финансијског извјештаја и додатне документације, утврђено је да Уједињена Српска није успоставила потпуне и тачне евиденције о расходима, нити је годишњи финансијски извјештај попунила како је прописано.

Расходи странака у 2016. години (у КМ)

Странка                         износ

СНСД                            - 2.959.216

СДС                               - 2.310.342

ПДП                              - 891.970

СП                                 - 743.277

ДНС                              - 729.802

НДП                     - 471.736

Уједињена Српска        - 105.400

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана