Rača ujedinjuje Srbe i u bolu

Vedrana Kulaga
Rača ujedinjuje Srbe i u bolu

Beograd - Dan sjećanja na stradanja i progon Srba biće obilježen 4. avgusta velikim skupom kod Sremske Rače u opštini Sremska Mitrovica i nizom skupova dan kasnije, odlučili su juče u Beogradu članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 5. avgusta.

- Na teritoriji Srbije i RS 5. avgust biće proglašen danom žalosti. Mi smo na inicijativu vlada Srbije i RS odlučili da 5. avgust bude dan sećanja na sve prognane i stradale Srbe, a na prvoj sednici Organizacionog odbora smo se dogovorili kako ćemo obeležiti taj dan - izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin koji je predsjednik Organizacionog odbora.

Tog dana će se u isto vrijeme oglasiti zvona na svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i sirene sa signalom za prestanak opasnosti. Vulin je, poslije prve sjednice Organizacionog odbora napomenuo da su se u organizaciju obilježavanja uključile vlade Srbije i RS, Srpska pravoslavna crkva i sve institucije Srbije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, koji je član Organizacionog odbora, naglasio je da Srpska i Srbija zajednički rade na tome da prošlost ne bude zaboravljena.

- Bićemo na mostu na Rači. Veoma je važno da srpski narod bolje upozna svoju istoriju koju ne smije zaboraviti jer moramo znati koliko je bila teška borba za slobodu na ovim prostorima i koliko je žrtava dao srpski narod za nju - rekao je Savanović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će 5. avgust uvijek u budućnosti biti dan žalosti u Srbiji i u Srpskoj.

- Srbija i Srpska će sve više istorijskih datuma zajednički obilježavati i znaće da pamte sopstvene žrtve, da ih poštuju i nikada ne zaborave da se ne bi ponovile - kazao je Vučić.

Za obilježavanje godišnjice stradanja i progona Srba izabrani su 4. i 5. avgust jer je 4. avgusta 1995. godine počela akcija Hrvatske vojske "Oluja" tokom koje je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa ognjišta. Akcija "Oluja" predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, odnosno svega tri dana, nije protjeran tako veliki broj ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana