РУГИП: Нема услова за спровођење пресуде СУДА БиХ за Велики Жеп

Срна
РУГИП: Нема услова за спровођење пресуде СУДА БиХ за Велики Жеп

Бањалука - У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ Срни је данас речено да нема услова за спровођење пресуде Суда БиХ о упису имовине у Хан Пијеску.

У Подручној јединици РУГИП-а у Хан Пијеску примљен је захтјев за књижење перспективне војне имовине, и то на основу пресуде Суда БиХ, али је и тај захтјев одбијен као неоснован.


Такође, одбијена је и уложена жалба, као неоснована. Захтјев се односио на стационарно–комуникационо чвориште "Велики Жеп", односно непокретности укупне површине 11.474 метра квадратна.

"Поступајући у првостепеном и другостепеном управном поступку, у закону предвиђеним роковима, утврђено је да постоје одређене мањкавости у пресуди Суда БиХ, те да наведена пресуда није спроводива у евиденцијама о непокретностима које води Управа, односно Подручна јединица Хан Пијесак", наводе у РУГИП-у.

Када је ријеч о књижењу перспективне војне имовине и поступању РУГИП-а, управни спорови код надлежног окружног суда покренути су у три случаја - Хан Пијесак, Добој и Билећа.

"Од покренутих тужби у управном спору против другостепеног органа један је окончан у Окружном суду у Добоју тако што је тужба одбијена и потврђено другостепено рјешење ове управе", наглашавају у РУГИП-у.

Према подацима РУГИП-а, укупно је стигло 11 захтјева Правобранилаштва БиХ за књижење перспективне војне имовине, и то на подручју Мркоњић Града, Приједора, Бањалуке, Прњавора, Дервенте, Добоја, Бијељине, Угљевика, Фоче и Билеће.

Захтјеви се односе на објекте касарни "Козара" Бањалука, "Билећки борци" Билећа, "Жарко Згоњанин" Приједор, "Војвода Радомир Путник" и "Трећи мај" Добој, затим на стационарно-комуникационо чвориште "Свињар" Прњавор, те на касарну "Кула" Мркоњић Град.

У РУГИП-у кажу да се захтјеви односе и на локални полигон обуке и стрелишта "Лазаревица" Угљевик, касарну "Здравко Челар" Дервента, складиште наоружања и војне опреме "Рабић" Дервента, складиште погонског горива "Филиповић" Фоча, те касарну "Војводе Степе Степановића" Бијељина. Ријеч је о укупним површинама од око 624 хектара.

Од укупно пристиглих захтјева, седам је одбијено у првостепеном поступку као неосновани. На укупно шест рјешења којима су захтјеви одбијени су уложене жалбе које су такође одбијене као неосноване.

На једно од рјешења којим је захтјев одбијен је уложена жалба која се налази у разматрању пред другостепеним органом. Четири захтјева су у раду пред првостепеним органом у подручним јединицама РУГИП-а, наводе у овој усправи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана