RS zavodi red među budžetske korisnike

Svjetlana Šurlan
RS zavodi red među budžetske korisnike

Banjaluka - Sve institucije i ustanove koje se finansiraju iz budžeta RS moraće da dostave podatke o zaposlenima, njihovom angažmanu, platama, dodacima i drugim pojedinostima u registar koji će biti formiran pri Agenciji za državnu upravu RS, a u suprotnom im prijete oštre novčane kazne.

Prijedlog zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, koji će iduće sedmice razmatrati Narodna skupština RS, predviđa da u registru budu podaci o institucijama, zaposlenima i njihovim primanjima. Cilj je da bude omogućeno lakše praćenje broja zaposlenih i troškova za njihove plate i naknade i generalno bolja kontrola nad trošenjem budžetskog novca.

Podatke za registar moraće da dostave republički organi uprave, stručne službe Vlade, sudovi, tužilaštva, kazneno-popravni zavodi, Sudska policija i Centar za edukaciju sudija i tužilaca. Registrom će biti obuhvaćeno i osnovne, srednje i specijalne škole, fakulteti, učenički i studentski domovi i institucije i ustanove kulture. U registru će biti i podaci o zaposlenima u Pravobranilaštvu, Fondu PIO, Glavnoj službi za reviziju, Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa, Komisiji za žalbe, Odboru državne uprave za žalbe, Ombudsmanu za djecu, Džender centru, Vazduhoplovnom servisu i Kancelariji pravnog predstavnika.

Predviđeno je da osim osnovnih podataka o instituciji i ustanovi, u registru budu i svi podaci o zaposlenima i iznosu koji im je isplaćen na osnovu svih primanja kao što su plata, dodaci i naknade, te uplaćenim doprinosima na teret poslodavca.

- Institucije su dužne da u registru redovno ažuriraju podatke, a najkasnije do desetog u mjesecu za prethodni mjesec. Ako podaci ne budu dostavljeni u propisanom roku ili ako ne budu tačni odgovorna lica u institucijama biće kažnjena u rasponu od 2.000 do 12.000 KM - navedeno je u predloženom zakonu.

Zanimljivo je da će osnovni podaci o zaposlenima u javnoj upravi biti dostupni i građanima, a izuzetak je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Ministarstvo finansija i Agencija za državnu upravu RS biće korisnici podataka iz registra, a zbirni podaci, odnosno broj zaposlenih u svakoj instituciji, isplaćene plate, naknade i dodaci biće objavljeni na internet stranici institucija, osim podataka koji se odnose na MUP RS - navedeno je u prijedlogu zakona.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić kaže da Srpska već desetak godina ima registar o državnim službenicima i da će na ovaj način poboljšati sistem.

- U registru će se naći svi koji primaju platu iz budžeta RS osim državnih službenika. Novina su i propisane kazne. Druge tehničke stvari biće definisane uredbom, koja će biti donesena u roku od 90 dana nakon zakona i tek tada će početi unos novih korisnika u sistem. Krajnja svrha je da imamo na jednom mjestu sve podatke o korisnicima budžeta - istakla je Rešićeva čije je ministarstvo predložilo novi zakon.

Kao razlog za donošenje zakona u Vladi su naveli činjenicu da ne postoji jedinstvena evidencija broja zaposlenih i njihovih primanja.

- Ovim se stvaraju uslovi za preciznije i efektivnije praćenje broja zaposlenih i pretpostavke za transparentnije i korišćenje novca za primanja zaposlenih. Stvaraju se pretpostavke za uspostavljanje efikasnije i efektivnije državne uprave - naveli su u Vladi.

Formiranje registra biće finansirano iz projekta Svjetske banke.

Podaci o instituciji koji će biti u registru

- naziv

- matični broj

- JIB (poreski identifikacioni broj)

- šifra djelatnosti

- grad/opština - sjedište

- utvrđen maksimalni broj zaposlenih

- rukovodilac

- mejl adresa

- telefon

- faks

Podaci o zaposlenima koji će biti u registru

- identifikacioni broj (JMB)

- ime i prezime

- pol

- grad/opština prebivališta

- grad/opština rada

- osnov rada (radni odnos, ugovor, ostalo)

- stručna sprema

- kategorija

- platna grupa/platni razred

- ukupan radni staž

- procenat minulog rada

- osnovni koeficijent

- neto plata

- bruto plata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana