РС заводи ред међу буџетске кориснике

Свјетлана Шурлан
РС заводи ред међу буџетске кориснике

Бањалука - Све институције и установе које се финансирају из буџета РС мораће да доставе податке о запосленима, њиховом ангажману, платама, додацима и другим појединостима у регистар који ће бити формиран при Агенцији за државну управу РС, а у супротном им пријете оштре новчане казне.

Приједлог закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава, који ће идуће седмице разматрати Народна скупштина РС, предвиђа да у регистру буду подаци о институцијама, запосленима и њиховим примањима. Циљ је да буде омогућено лакше праћење броја запослених и трошкова за њихове плате и накнаде и генерално боља контрола над трошењем буџетског новца.

Податке за регистар мораће да доставе републички органи управе, стручне службе Владе, судови, тужилаштва, казнено-поправни заводи, Судска полиција и Центар за едукацију судија и тужилаца. Регистром ће бити обухваћено и основне, средње и специјалне школе, факултети, ученички и студентски домови и институције и установе културе. У регистру ће бити и подаци о запосленима у Правобранилаштву, Фонду ПИО, Главној служби за ревизију, Републичкој комисији за утврђивање сукоба интереса, Комисији за жалбе, Одбору државне управе за жалбе, Омбудсману за дјецу, Џендер центру, Ваздухопловном сервису и Канцеларији правног представника.

Предвиђено је да осим основних података о институцији и установи, у регистру буду и сви подаци о запосленима и износу који им је исплаћен на основу свих примања као што су плата, додаци и накнаде, те уплаћеним доприносима на терет послодавца.

- Институције су дужне да у регистру редовно ажурирају податке, а најкасније до десетог у мјесецу за претходни мјесец. Ако подаци не буду достављени у прописаном року или ако не буду тачни одговорна лица у институцијама биће кажњена у распону од 2.000 до 12.000 КМ - наведено је у предложеном закону.

Занимљиво је да ће основни подаци о запосленима у јавној управи бити доступни и грађанима, а изузетак је Министарство унутрашњих послова.

- Министарство финансија и Агенција за државну управу РС биће корисници података из регистра, а збирни подаци, односно број запослених у свакој институцији, исплаћене плате, накнаде и додаци биће објављени на интернет страници институција, осим података који се односе на МУП РС - наведено је у приједлогу закона.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић каже да Српска већ десетак година има регистар о државним службеницима и да ће на овај начин побољшати систем.

- У регистру ће се наћи сви који примају плату из буџета РС осим државних службеника. Новина су и прописане казне. Друге техничке ствари биће дефинисане уредбом, која ће бити донесена у року од 90 дана након закона и тек тада ће почети унос нових корисника у систем. Крајња сврха је да имамо на једном мјесту све податке о корисницима буџета - истакла је Решићева чије је министарство предложило нови закон.

Као разлог за доношење закона у Влади су навели чињеницу да не постоји јединствена евиденција броја запослених и њихових примања.

- Овим се стварају услови за прецизније и ефективније праћење броја запослених и претпоставке за транспарентније и коришћење новца за примања запослених. Стварају се претпоставке за успостављање ефикасније и ефективније државне управе - навели су у Влади.

Формирање регистра биће финансирано из пројекта Свјетске банке.

Подаци о институцији који ће бити у регистру

- назив

- матични број

- ЈИБ (порески идентификациони број)

- шифра дјелатности

- град/општина - сједиште

- утврђен максимални број запослених

- руководилац

- мејл адреса

- телефон

- факс

Подаци о запосленима који ће бити у регистру

- идентификациони број (ЈМБ)

- име и презиме

- пол

- град/општина пребивалишта

- град/општина рада

- основ рада (радни однос, уговор, остало)

- стручна спрема

- категорија

- платна група/платни разред

- укупан радни стаж

- проценат минулог рада

- основни коефицијент

- нето плата

- бруто плата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана