РС у ЕУ води магистрала преко Требиња

Горан Маунага
РС у ЕУ води магистрала преко Требиња

Бањалука, Сарајево - Јадранско-јонска магистрала, која од Патраса у Грчкој води до Трста у Италији, биће изграђена преко Требиња и Почитеља, што значи да ће се укупан развој цијеле регије, до кога ће градња те магистрале довести, одразити и на Републику Српску и ФБиХ.

Оцијенили су то ентитетски и званичници БиХ коментаришући информацију да су власти свих заинтересованих земаља потврдиле да ће та магистрала, умјесто преко Дубровника, Црну Гору и Албанију са западном Европом повезивати преко БиХ.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић каже за "Глас Српске" да се о тој траси говори већ неколико година и на нивоу струке и на нивоу власти.

- Добро је да су се владе свих земаља учесница у том пројекту опредијељене да се то гради. РС има значајну улогу у томе јер без њених дозвола и сагласности то не би могло да буде изграђено. Ми радимо на том пројекту и заинтересовани смо да отпочне што прије - каже Чубриловић. Нагласио је да је при доношењу овакве одлуке консултована струка.

- Вјерујем да су се на крају опредијелили за ту варијанту због изградње моста Пељешац. Тиме Дубровник губи интерес, а губи се и смисао тога да се магистрала гради тим правцем и због цијене и због насеља. С друге стране, за БиХ је та магистрала интересантна јер наставља континуитет аутопута - додао је Чубриловић.

 

Опширније о овој теми прочитајте у штамшаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана