RS traži povlačenje zakona o elektronskim komunikacijama

nezavisne.com
RS traži povlačenje zakona o elektronskim komunikacijama

Sarajevo, Banjaluka - Ministarstvo saobraćaja i veza RS uputilo je dopis Savjetu ministara BiH kojim traži povlačenje iz procedure Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama koji se nalazi na današnjem dnevnom redu.

"Ministarstvo saobraćaja i veza RS nije učestvovalo u izradi ovog zakona, niti su predstavnici Ministarstva pozivani da učestvuju u radu radne grupe koja je pripremila ovaj nacrt zakona. Takođe napominjemo da ovom ministarstvu nije dostavljen ni predloženi nacrt koji je uvršten u dnevni red sjednice Savjeta ministara", navodi se, između ostalog, u dopisu koji je upućen Savjetu ministara BiH.

U RS smatraju da se Nacrtom zakona o elektronskim komunikacijama predlaže prenos nadležnosti, i to u dijelu koji se odnosi na gradnju, održavanje i korištenje infrastrukture, inspekcijski nadzor, komunikacione mreže, zaštitu prava krajnjih korisnika itd.

"Nacrt ovog zakona treba ponuditi u decentralizovanoj formi, uvažavajući nadležnosti entiteta, gdje bi se zadovoljili interesi svih zainteresovanih subjekata u oblasti elektronskih komunikacija i vodeći računa o potrebi usklađivanja sa evropskim direktivama", navode u Ministarstvu saobraćaja i veza i dodaju da bi to u suštini značilo da se formira radna grupa sastavljena od predstavnika entiteta i zainteresovanih subjekata, a koja bi ponudila novi tekst Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama.

S druge strane, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH kažu da prilikom pripreme zakona iz nadležnosti tog ministarstva primjenjuju pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa, što je bio slučaj i tokom izrade Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama.

"Prema dostupnim informacijama, u nacrt su integrisane sve argumentovane primjedbe, a nakon Savjeta ministara i nadležnih komisija, konačni stav o nacrtu daje Predstavnički, odnosno Dom naroda BiH", rekli su nam u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Podsjećanja radi, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH na prošlu sjednicu Savjeta ministara BiH stavilo je Nacrt zakona o poštanskim uslugama, koji je nakon intervencije Ministarstva saobraćaja i veza RS povučen sa dnevnog reda, a odmah nakon toga na dnevni red stavili su Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama, koji takođe nema podršku u RS.

Inače, ovaj zakon o elektronskim komunikacijama još 2002. godini nametuno je visoki predstavnik u BiH, a 2008. godine dogovoreno je da se radi novo zakonsko rješenje. Te godine formirana je i radna grupa za njegovu izradu, međutim pojedina pitanja nikada nisu usaglašena i još 2013. godine sve je ostavljeno po strani. Tada, primjedbe na predloženi zakon imali su i predstavnici OEBS-a za slobodu medija, naglašavajući da u njemu ima dobrih rješenja, ali da se postavlja pitanje nezavisnog funkcionisanja Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana