РС се придружује тужби против чланица НАТО-а

Горан Маунага
РС се придружује тужби против чланица НАТО-а

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Република Српска ће се придружити тужби против чланица НАТО-а због изазивања хуманитарне и еколошке катастрофе током и послије бомбардовања РС пројектилима са осиромашеним уранијумом, коју због истих разлога припрема Србија.

Из правног тима Српске краљевске академије у Београду, који ради на припреми подношења тужбе против чланица НАТО-а, навели су да су дошли до правног основа за подизање тужбе. Она ће бити базирана на шест правоснажних пресуда италијанских судова који су утврдили постојање везе између оболијевања од канцера и боравка италијанских војника у БиХ и на Косову и Метохији, које су чланице НАТО-а гађале бомбама са осиромашеним уранијумом. То је, истичу у правном тиму, доказ да нису тачне тврдње представника оних који су учествовали у бомбардовању да осиромашени уранијум није утицао на раст броја обољелих од карцинома.

У Српској је доказано да су у бомбардовању на њеној територији коришћени пројектили који су садржавали осиромашени уранијум. Доказано је и да свака доза зрачења, па и минимална, има канцерогено дјеловање на здравље људи и да се одражава на репродуктивно здравље људи или животиња.

Доказе о штетности по здравље људи и о бомбардовању Српске пројектилима са осиромашеним уранијумом посједују и стручњаци Уједињених нација за истраживање заштите животне околине који су 2002. године истражили 130 локација и анализирали узорке тла, воде, ваздуха и вегетације са 15 локација, што је финансирала италијанска влада.

У Академији наука и умјетности РС кажу да ће се Српска придружити тужби и правним путем тражити накнаду нанесене штете.

- До сада је негирано штетно дјеловање осиромашеног уранијума, а сада постоје докази за супротно и јак основ за покретање тужбе. Имамо доста доказа и података о узроцима који су довели до повећаног оболијевања људи и стоке. Послије бомбардовања нагло се повећао број обољелих од малигних болести на неколико локација у Српској - рекли су у Академији наука и умјетности РС.

У Републичкој управи Цивилне заштите кажу да су становници Братунца који су избјегли из сарајевског насеља Хаџићи, гдје је бомбама са осиромашеним уранијумом гађан Техничко-ремонтни завод, масовно поумирали од канцера.

- О томе доказе посједују и домаће институције, али и стручњаци УН. Само то је довољно за тужбу - рекли су у Републичкој управи Цивилне заштите.

Више од 500 италијанских војника обољело је од рака послије учешћа у мировним операцијама на Балкану деведесетих година прошлог вијека, а многи су и умрли.

- Адвокатском тиму Српске краљевске академије до сада се јавило више од хиљаду грађана који су обољели и породице преминулих од канцера. Планирамо да ускоро одржимо међународни конгрес уз учешће научника из свијета и Европе који се баве темом осиромашеног уранијума - рекли су у Српској краљевској академији.

Додали су да је у плану и формирање међународне коалиције адвоката из земаља западне Европе, Русије, Кине и Индије, који ће учествовати у писању тужбе. Навели су да ће тај правни тим чланице НАТО-а тужити у њиховим националним судовима јер су употријебиле уранијум који је забрањен међународним прописима.

- Пала је њихова прича да уранијум није штетан. Они не поричу да су нас бомбардовали, него поричу да је уранијум штетан по здравље. Сада имамо материјални доказ да то није тачно - рекли су у Српској краљевској академији.

Италијански војници су тужили Министарство одбране Италије зато што их је послало на мјеста у БиХ и на Космету која су бомбардована осиромашеним уранијумом без адекватне заштитне опреме, након чега су обољели од рака.

Чланице НАТО-а бомбардовале су Српску од 30. августа до 14. септембра 1995, а Србију од 24. марта до 9. јуна 1999. године.

Пресуде

У судским пресудама је досуђена накнада штете италијанским војницима из састава КФОР-а који су боравили у мисији на простору БиХ и Космета у подручјима која је НАТО бомбардовао осиромашеним уранијумом и обољели од канцера, леукемије и других тешких болести.

У пресудама је утврђена узрочно-посљедична веза њиховог боравка на тим подручјима и канцера. Постоји шест правоснажних пресуда италијанског суда, а ради се о земљи са озбиљним правосуђем и љекарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана