РС руши штетну одлуку о попису

Жељка Домазет
РС руши штетну одлуку о попису

Сарајево - Представнички дом Парламента БиХ одржаће у понедјељак ванредну сједницу на којој ће расправљати о јединственом програму обраде података добијених пописом становништва у БиХ из 2013. године, који је донесен без сагласности РС.

Сједница је заказана на захтјев Клуба посланика СНСД-а, а поводом одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о начину обраде података добијених пописом, а која је донесена без сагласности представника РС.

На сједници Парламента требало би да буде расправљано о томе да од Савјета министара БиХ буде затражено да достави информацију у вези са Јукићевом одлуком.

Према тој одлуци, која је објављена у "Службеном листу БиХ" и ступила на снагу, око 196.000 људи из спорних пописница биће третирани као стални становници БиХ, иако ту не живе.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да су посланици СНСД-а подносећи захтјев за сазивање сједнице, имали у виду чињеницу да Влада РС сматра Јукићеву одлуку незаконитом, да је, као такву, не прихвата и да захтијева да буде стављена ван снаге.

- Имамо снажну аргументацију из Завода за статистику Српске, према којој је ова одлука незаконита и штетна, као и писмо предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу и његовим замјеницима Мирку Шаровићу и Вјекославу Беванди, у коме се наводи да је Савјет министара надлежан и у обавези да размотри незакониту Јукићеву одлуку, да је стави ван снаге и да постави питање одговорности директора Агенције за статистику БиХ за доношење незаконитих одлука - рекао је Кошарац.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић рекла је јуче након састанка Централног пописног бироа са предсједавајућим Међународне посматрачке операције (ИМО) Питером Еверерсом, да му је пренијела ставове ове институције да је одлука о утврђивању јединствене методологије незаконита.

Поновила је да је ријеч о документу који је Јукић донио без сагласности ентитетских завода и да се тај документ никада није разматран на сједницама Централног пописног бироа.

Представници ИМО и Евростата разговарали су у протекла два дана са руководствима статистичких институција, а Еверерс је јуче на конференцији за новинаре у Сарајеву казао да је одлука о објави јединственог програма обраде података пописа становништва у складу са препорукама које је прије двије године дала ИМО мисија.

Изразио је наду да ће први прелиминарни резултати бити објављени до 1. јула, када је и законски рок.

- Позивамо све актере да податке држе у тајности све до објаве. Након тога, вјерујем да ћемо узети у обзир цијели попис, пребројавање и друге кораке, и на основу тога дати своју оцјену укупног квалитета процеса пописа - рекао је Еверерс и додао да актери пописа треба да дефинишу преостале кораке и поручио да коначне резултате очекују до новембра ове године.

Рекао је да ентитети могу објавити резултате пописа, те да су подаци власништво Агенције за статистику и ентитетских завода. Специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поновио је да ЕУ не интересује колико у БиХ има Срба, Бошњака и Хрвата, да им је важно колико у БиХ има пољопривредника, колико је радника, јер је то важно за социо-економске реформе у БиХ. Најавио је техничку помоћ ЕУ БиХ да би први резултати пописа могли бити објављени у предвиђеном року.

Иванић

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је да су међу кључним проблемима у БиХ непостизање рјешења за Мостар, као и проблеми настали након одлуке о попису становништва који су, сматра, пука политизација.

- Питање пописа се претворило у једну врсту политичке битке - ко је побједник, а ко губитник, и том својом политичком битком упропастићемо шансу да одемо ка Европи. Надам се да ће наредних дана људи доћи себи, јер ако на тако једном осјетљивом питању као што је попис не постигнемо компромис, ту побједника нема - упозорио је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана