RS referendumom ne krši ustave i zakone

V. Kulaga, Ž. Domazet
RS referendumom ne krši ustave i zakone

Banjaluka, Sarajevo - RS će 25. septembra održati referendum na kojem će zatražiti mišljenje građana o tome da li 9. januar treba da bude obilježavan i proslavljan kao Dan Republike, jer time ne krši ni ustave ni zakone, a ide i korak ka sprovođenju sudske odluke.

Vlada RS prenijela je te stavove u otvorenom pismu, koje je juče uputila akreditovanim ambasadorima u BiH uoči današnje sjednice Savjeta za primjenu mira (PIC), koji će raspravljati o referendumu. Iz Vlade su poručili da je referendum u skladu sa pozitivnim propisima i da se tiče pitanja od najvećeg značaja za građane RS. On će, kako su naveli, biti informativan za Narodnu skupštinu RS u razmatranjima koja se tiču načina izvršenja odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, kojom je dio Zakona o praznicima RS u vezi sa obilježavanjem 9. januara kao Dana RS proglašen neustavnim.

- Iako se RS ne slaže sa odlukom Ustavnog suda u bitnim pitanjima, referendum je korak ka njenom sprovođenju. Jedini izričit nalog iz odluke je da Narodna skupština RS "uskladi" član 3/b/ Zakona o praznicima sa Ustavom BiH. Prvi korak ka usklađivanju zakona je da RS utvrdi da li građani žele da zadrže 9. januar kao datum praznika. Nakon što građani daju svoj stav, parlament RS može da ga razmotri u okviru nastojanja da se uskladi sporni član zakona - navedeno je u pismu.

Ambasadorima je skrenuta pažnja na činjenicu da se odluka Ustavnog suda ne može tumačiti kao da se RS zabranjuje da obilježava 9. januar kao godišnjicu njenog osnivanja. Zabrinutost Ustavnog suda u pogledu Dana Srpske, podsjećaju iz RS, proizlazi iz činjenice da se poklapa sa pravoslavnom svetkovinom Svetim Stefanom i da 9. januar, s obzirom na prirodu deklaracije koju obilježava, navodno privileguje Srbe u odnosu na druge narode.

- Kada bi to bio slučaj, sve i jedan javni praznik i u RS i u FBiH bio bi neustavan. Ako bi odluka Ustavnog suda bila tumačena kao zabrana zato što se poklapa sa pravoslavnom svetkovinom, to bi zahtijevalo da svi javni praznici kojima se obilježava vjerski praznik, pa čak i koji padaju na dan vjerskog praznika budu zabranjeni. Ako bi sudska odluka bila tumačena kao zabrana obilježavanja Dana RS zato što navodno favorizuje jedan narod u odnosu na druge, to bi onda značilo obaveznu zabranu obilježavanja 1. marta, koji se u FBiH proslavlja kao "dan nezavisnosti" - upozorili su u Vladi RS.

U pismu je ponovo naglašeno da je referendum u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH i praksom demokratskih država te da Dejtonski sporazum ne sadrži nijednu odredbu koja bi se mogla tumačiti kao zabrana ili ograničavanje referenduma. Pismo ambasadorima PIC-a juče je uputio i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je ocijenio da je referendum o Danu RS najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić smatra da bi, poslije referenduma, 9. januar trebalo nazvati danom državnosti RS.

- Time bi bila dosljedno sprovedena odluka Ustavnog suda, a značaj datuma podignut na još viši nivo - kaže Ivanić.

Predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović ne očekuje ništa posebno od sjednice PIC-a.

- Treba imati isuviše hrabrosti da bi referendum o Danu RS bio zabranjen, jer bi to bio atak na demokratiju u svakoj zemlji - istakao je Nović.

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić smatra da bi PIC i međunarodna zajednica trebalo da stave van snage odluku o referendumu. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kaže da referendum nije pitanje kojim treba da se bave međunarodna zajednica i PIC i da to neće ugroziti njegovo održavanje.

Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu RS donijela je juče odluku o imenovanju gradskih i opštinskih komisija za sprovođenje referenduma. Komisije su formirane i u Srebrenici i Brčko distriktu, u kojima je referendum naišao na otpor načelnika Ćamila Durakovića, odnosno supervizora Brusa Bertona.

- RS ulazi u najbitniju fazu organizacije referenduma - rekao je predsjednik komisije Siniša Karan i za ponedjeljak najavio sastanak predsjednika svih opštinskih i gradskih komisija.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da od Ustavnog suda BiH nije dobilo rješenje kojim se konstatuje neizvršenje njegove odluke i zahtjev za identifikaciju pojedinaca koji je ne sprovode.

Sastanak u Beogradu u slučaju zabrane

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u slučaju da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zatraži zabranu referenduma o Danu RS, hitno pozvati u Beograd srpske političke lidere iz RS na konsultacije, da bi utvrdili kako štetu svesti na najmanju mjeru po srpski narod, odnosno izvući najveću korist.

- Reagovaćemo odgovorno, ozbiljno, a nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika. Nemam pravo da nešto drugo kažem - rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana