RS raspisuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Svjetlana Šurlan
RS raspisuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

Banjaluka - Narodna skupština RS usvojila je u srijedu odluku o raspisivanju referenduma, na kojem će se građani izjasniti o tome da li podržavaju zakone koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, a posebno zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Usvajanje ove odluke predložio je predsjednik RS Milorad Dodik, a podržalo je 45 poslanika. Uzdržan je ostao 31 poslanik, a niko od prisutnih prilikom glasanja nije bio protiv.

Dodik je u završnoj riječi kazao da bi jedinstvena odluka o raspisivanju referenduma ojačala Srpsku.

- Na taj način bismo poslali jasnu poruku jedinstva. Međutim, očigledno je da se nešto takvo ne može očekivati, jer prijedlog o održavanju referenduma nije dovoljno dobro shvaćen kod onih koji su ga kritikovali - kazao je Dodik.

Naglasio je da su tokom dvodnevnog zasjedanja posvećenog referendumu pokazane mnoge razlike.

- RS je podijeljena na dvije političke koncepcije, što nije nelegitimno. Iz ovoga je vidljivo da je RS demokratsko društvo koje njeguje različita mišljenja i pozicije - istakao je Dodik.

Naveo je da je cilj referenduma politička borba protiv neustavnih i nepravednih odluka visokih predstavnika i da RS neće odustati od toga.

- I zbog toga ne treba mijenjati referendumsko pitanje. Može se očekivati da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložiti veto na referendum, ali referendum će biti održan. Postoji i mogućnost da će bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog raspisivanja referenduma i da će ga ta institucija, vjerovatno, poništiti. Uprkos tome, moramo izaći na referendum i pokazati jedinstvo. Samo našom odlučnošću da ovo sprovedemo poslaćemo poruku da nam ne mogu ništa, jer u suprotnom, oni koji su protiv nas počeće da mešetare - poručio je Dodik.

Premijer RS Željka Cvijanović istakla je da je okidač za referendum bio slučaj u vezi sa ratnim komandantom Armije RBiH u Srebrenici Naserom Orićem. Naglasila je da je svakog građanina RS i Srbije pogodila nepravda Suda i Tužilaštva BiH.

- Oni koji su krivi za ratne zločine moraju odgovarati, a kako se neko zove ne zanima nas, niti štitimo bilo koga - dodala je Cvijanovićeva.

Poručila je da se u Srpskoj niko ne igra referendumom i da će on biti održan.

- Opozicija je obezvrijedila priču o referendumu i opovrgava pravo na njega, jer su stranci rekli da će ovaj mehanizam osnažiti Dodika. Mi ćemo objašnjavati građanima zašto hoćemo referendum i zašto ga opozicija neće. Ova tema je veoma važna i nemojte da je obezvređujete - kaže Cvijanovićeva.

Govoreći o stavu ambasadora Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira u BiH, izuzev ruskog, da je referendum neustavan, Cvijanovićeva je istakla da je RS za partnerstvo sa svima, ali da je postalo nepodnošljivo da Srpska bude stalno za nešto kriva.

- Pozivam međunarodne zvaničnike da pokažu koji član kojeg aneksa Dejtonskog sporazuma i Ustava krši RS referendumom. Nema ničeg neustavnog, jer bi u suprotnom svi zvaničnici RS već bili smijenjeni - kazala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da postoje ustavne i zakonske osnove i politička opravdanost za održavanje referenduma kao demokratskog oblika izražavanja građana. Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić istakao je da referendum nije usmjeren protiv BiH, međunarodne zajednice i građana RS.

Poslanici opozicije su u raspravi poručili da su protiv načina rada Suda i Tužilaštva BiH, ali da zahtijevaju da im se objasni šta nakon referenduma. Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da je SNSD-ova priča posljednjih godina dovela do toga da se značaj referenduma izliže.

- Sve ovo djeluje kao poigravanje s narodom i Dodikov veliki solistički koncert - kazao je Brčkalo.

Predsjednik Kluba poslanika NDP-a Krsto Jandrić kazao je da referendum neće biti sproveden i upitao da li će Dodik podnijeti ostavku ako ga ne bude. Predsjednik Kluba PDP-a Branislav Borenović rekao je da se pitanje referenduma otvara zato što se Tužilaštvo BiH bavi ili je otvorilo istrage za slučaj "Bobar banka" i "Boska". Poslanik SDS-a Sonja Karadžić-Jovičević smatra da SNSD pokušava da predstavi da je SDS protiv referenduma, odnosno za Sud i Tužilaštvo BiH, navodeći da je to apsolutno netačno.

Raspravu su obilježile mnogobrojne replike, međusobno vrijeđanje poslanika i često skretanje sa teme zbog čega je u jednom momentu Stevandić prekinuo sjednicu. Povod za to je bila svađa poslanika tokom koje je radikal Milanko Mihajlica poslanika SNSD-a Milana Kovača nazvao Zmajem od Šipova, dok je Kovač uzvratio riječima da Ćirilica

Atmosferu je dodatno podgrijao poslanik "Domovine" Mihnet Okić iz SDA koji je rekao da poslanici ove koalicije više neće prihvatiti nijedan dokument u Narodnoj skupštini napisan ćirilicom.

Željka Cvijanović je replicirala da je ćirilica Ustavom zagarantovano pismo i da ne spori da koalicija "Domovina" ima pravo da dobije materijale na pismu na kojem želi.

Poslanik SNSD-a Luka Petrović je poručio Okiću da se do 1974. godine "pisao kao Srbin", te da je i Alija Izetbegović rođen kao Srbin, na šta su iz "Domovine" poručili da nije dobro da se "provocira".

Mihajlica podsjeća na mravojeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana