RS raskrčila put za most na Savi

Marijana Miljić
RS raskrčila put za most na Savi

Banjaluka - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo je "Autoputevima RS" ekološku dozvolu za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, čime je Srpska nastavila da ispunjava uslove za realizaciju jednog od ključnih saobraćajnih projekata.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić rekao je "Glasu Srpske" da i Hrvatska treba da izda ekološku dozvolu za realizaciju ovog projekta.

- Mi smo ispunili naš dio obaveza. Sada više niko ne može da prebacuje krivicu na RS kada je riječ o izgradnji mosta na Savi. Ekološku dozvolu sada šaljemo u Sarajevo i Zagreb - rekao je Topić.

RS godinama unazad ispunjava uslove za izgradnju mosta koji će autoput Banjaluka - Gradiška povezati sa autoputem Beograd - Zagreb i ukloniti saobraćajni kolaps sa gradiških ulica. Hrvatska, međutim, konstantno opstruiše ovaj projekat tražeći razne alibije za njegovo kašnjenje.

Topić očekuje da će uskoro RS i Hrvatska formirati komisije za izradu tenderske dokumentacije kako bi što prije bili ispunjeni uslovi za raspisivanje tendera za izvođača radova.

- "Autoputevi RS" kao investitor sada nemaju nikakvih aktivnosti u vezi sa realizacijom ovog projekta, jer smo sve završili. Na potezu je Hrvatska, koja treba da obezbijedi novac iz fondova EU, ali i da sprovede proceduru izdavanja ekološke i građevinske dozvole. Očekujemo da bi u drugoj polovini iduće godine trebalo da otpočne dugo očekivana gradnja mosta na Savi - rekao je Topić.

Pojasnio je da RS ne izdaje građevinsku dozvolu za izgradnju mosta na Savi, ali da je obavezna da izda saglasnost Hrvatskoj, čije će nadležno ministarstvo izdati ključnu dozvolu za realizaciju zajedničkog projekta.

- Sve procedure su utvrđene, samo je potrebna spremnost Hrvatske da obezbijedi novac i da malo ozbiljnije pristupi izgradnji mosta na Savi - naglasio je Topić.

Deblokada ovog projekta bila je tema prošlosedmičnog sastanka delegacija RS i Hrvatske u Zagrebu. Hrvatska strana je tada obećala da će preduzeti neophodne korake poslije formiranja nove vlade, a novi sastanak zakazan je za drugu polovinu sljedećeg mjeseca. Na tom sastanku biće analizirano šta je do sada urađeno i šta je preostalo da bude završeno kako bi startovala izgradnja mosta.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazali su da će danas ekološku dozvolu poslati Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, koje će je proslijediti Hrvatskoj.

- RS je u ovoj fazi ispunila sve svoje obaveze kada je riječ o realizaciji ovog projekta. Mi smo spremni i dalje da radimo zajednički kako bi što prije došlo do gradnje mosta na Savi jer je on prioritet - naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Priča o izgradnji mosta na Savi traje još od 2004. godine, a RS je uradila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti da pripremi realizaciju projekta. Hrvatska, osim za pola mosta, treba da obezbijedi novac i za izgradnju pristupne saobraćajnice do čvora Okučani duge oko 9,5 kilometara. Zvanični Zagreb je poručivao da će projekat biti finansiran bespovratnim sredstvima EU čim Hrvatska postane njen član, ali se to nije još desilo, iako je ta zemlja u evropskoj porodici od polovine 2013. godine. BiH je dobila grant vrijedan 6,8 miliona evra od Investicionog okvira za zapadni Balkan za projekat izgradnje mosta na Savi, ali da taj novac ne bi propao, tender za 32 miliona evra vrijedan most treba da bude raspisan do kraja godine.

Strategija

U Nacrtu strategije transporta RS od 2016. do 2030. godine, koji je nedavno usvojila Vlada RS, među planiranim projektima je i most na Savi.

Realizacija ovog projekta, prema strategiji, trebalo bi da počne 2017. i da traje do 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana