РС раскрчила пут за мост на Сави

Маријана Миљић
РС раскрчила пут за мост на Сави

Бањалука - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС издало је "Аутопутевима РС" еколошку дозволу за градњу моста на Сави код Градишке, чиме је Српска наставила да испуњава услове за реализацију једног од кључних саобраћајних пројеката.

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић рекао је "Гласу Српске" да и Хрватска треба да изда еколошку дозволу за реализацију овог пројекта.

- Ми смо испунили наш дио обавеза. Сада више нико не може да пребацује кривицу на РС када је ријеч о изградњи моста на Сави. Еколошку дозволу сада шаљемо у Сарајево и Загреб - рекао је Топић.

РС годинама уназад испуњава услове за изградњу моста који ће аутопут Бањалука - Градишка повезати са аутопутем Београд - Загреб и уклонити саобраћајни колапс са градишких улица. Хрватска, међутим, константно опструише овај пројекат тражећи разне алибије за његово кашњење.

Топић очекује да ће ускоро РС и Хрватска формирати комисије за израду тендерске документације како би што прије били испуњени услови за расписивање тендера за извођача радова.

- "Аутопутеви РС" као инвеститор сада немају никаквих активности у вези са реализацијом овог пројекта, јер смо све завршили. На потезу је Хрватска, која треба да обезбиједи новац из фондова ЕУ, али и да спроведе процедуру издавања еколошке и грађевинске дозволе. Очекујемо да би у другој половини идуће године требало да отпочне дуго очекивана градња моста на Сави - рекао је Топић.

Појаснио је да РС не издаје грађевинску дозволу за изградњу моста на Сави, али да је обавезна да изда сагласност Хрватској, чије ће надлежно министарство издати кључну дозволу за реализацију заједничког пројекта.

- Све процедуре су утврђене, само је потребна спремност Хрватске да обезбиједи новац и да мало озбиљније приступи изградњи моста на Сави - нагласио је Топић.

Деблокада овог пројекта била је тема прошлоседмичног састанка делегација РС и Хрватске у Загребу. Хрватска страна је тада обећала да ће предузети неопходне кораке послије формирања нове владе, а нови састанак заказан је за другу половину сљедећег мјесеца. На том састанку биће анализирано шта је до сада урађено и шта је преостало да буде завршено како би стартовала изградња моста.

У Министарству саобраћаја и веза РС казали су да ће данас еколошку дозволу послати Министарству комуникација и транспорта БиХ, које ће је прослиједити Хрватској.

- РС је у овој фази испунила све своје обавезе када је ријеч о реализацији овог пројекта. Ми смо спремни и даље да радимо заједнички како би што прије дошло до градње моста на Сави јер је он приоритет - навели су у Министарству саобраћаја и веза.

Прича о изградњи моста на Сави траје још од 2004. године, а РС је урадила све што је било у њеној моћи и надлежности да припреми реализацију пројекта. Хрватска, осим за пола моста, треба да обезбиједи новац и за изградњу приступне саобраћајнице до чвора Окучани дуге око 9,5 километара. Званични Загреб је поручивао да ће пројекат бити финансиран бесповратним средствима ЕУ чим Хрватска постане њен члан, али се то није још десило, иако је та земља у европској породици од половине 2013. године. БиХ је добила грант вриједан 6,8 милиона евра од Инвестиционог оквира за западни Балкан за пројекат изградње моста на Сави, али да тај новац не би пропао, тендер за 32 милиона евра вриједан мост треба да буде расписан до краја године.

Стратегија

У Нацрту стратегије транспорта РС од 2016. до 2030. године, који је недавно усвојила Влада РС, међу планираним пројектима је и мост на Сави.

Реализација овог пројекта, према стратегији, требало би да почне 2017. и да траје до 2019. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана