РС против страног интервенционизма

РС против страног интервенционизма 30.09.2017 12:03 | Жељка Домазет

Сарајево - Рјешења за проблеме у БиХ морају се тражити унутар њених институција без наметања споља, истакли су у петак представници РС на састанку са делегацијом Комитета за међународне послове Дома лордова Парламента Велике Британије.

Британска делегација, предвођена предсједавајућим Комитета за међународне послове Дома лордова Парламента Велике Британије лордом Хауелом од Гилдфорда, интересовала се за ситуацију у БиХ и региону, регионалне односе и очекивања БиХ од новог самита берлинског процеса који ће наредне године бити одржан у Лондону.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је након састанка са лордовима, којем су присуствовали и посланици и делегати СНСД-а у Парламенту БиХ, да је било много питања лордова из којих се види да међународна заједница још има много неразумијевања за ситуацију у БиХ.

- Тражили смо да за рјешењима свих проблема трагамо унутар институција, а не да се очекује да ће их понудити неко са стране - рекао је Чубриловић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац је рекао да су госте из Велике Британије информисали да је РС стабилна и посвећена путу ка ЕУ, али да није задовољна односима унутар БиХ.

- Пренијели смо им незадовољство односом институција БиХ према институцијама РС и да је британско-њемачка иницијатива била пут да буде превазиђен застој, који је произведен због односа унутар ФБиХ. Та иницијатива је била нови почетак за БиХ на путу према Европи, али се нашла у врло лошим рукама. Прије свега, мислим на структуру СДА, Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића и структуру која је била изборни губитник 2014. чију окосницу чине СДС, ПДП и НДП. Једно су причали у Бриселу и покушавали наметнути теме које нису базично договорене у БиХ и глумили владу БиХ која може да намеће рјешења ентитетским владама - рекао је Кошарац и додао да је таква пракса неприхватљива и да не доприноси рјешењу проблема у БиХ.

Представници РС пренијели су високој делегацији из Велике Британије и став РС да не прихвата улазак БиХ у НАТО и да је најбоље рјешење да БиХ буде војно неутрална. Указали су и да су високи представници међународне заједнице у БиХ кршили Дејтонски споразум, намећући рјешења која нису у складу са Уставом БиХ. Као један од великих изазова који је пред БиХ подвукли су и радикализам и тероризам.

Руководство оба дома Парламента БиХ пренијело је лордовима да, упркос различитим политичким виђењима о појединим питањима и проблемима, постоји консензус о европској будућности БиХ и опредијељеност да се праве кораци напријед на путу ка ЕУ. Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић казао је да је на састанку истакнуто да су највећи проблеми у БиХ корупција и стање у правосуђу.

- Сви смо се сагласили да треба радити на томе - рекао је Босић.

Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Бариша Чолак рекао је да је лордове упознао са чињеницом да у БиХ не постоји заједнички став о заједничкој будућности.

- Свјесни смо да без нашег унутрашњег консензуса веома тешко можемо поправити ствари - рекао је Чолак.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић уочи састанка са Британцима је најавио да ће се посебно осврнути на неефикасан правосудни систем јер је познато да Велика Британија годинама издваја знатан новац као подршку развоју правосудног система у БиХ. Лордови су разговарали и са замјеником министра иностраних послова БиХ Јосипом Бркићем те руководством федералног парламента.

Инцко

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је на састанку са члановима Комитета за међународне односе британског Дома лордова да у потпуности подржава евроатлантски пут као најбољу опцију за БиХ и њене грађане.

- Нажалост, неки политичари и даље се у превеликој мјери фокусирају на национална питања која уносе подјеле међу људима, доводећи у питање опредијељеност за евроатлантски програм као истински приоритет - рекао је Инцко.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица