RS položila ispit kod EU

Svjetlana Šurlan
RS položila ispit kod EU

Banjaluka - Vlada RS sprovela je tri četvrtine mjera iz Reformske agende, a najviše ih se odnosi na poboljšanje poslovne klime i javne finansije.

Izvještaj o realizaciji plana za sprovođenje agende pokazuje da je do kraja 2017. godine od planiranih 78 u potpunosti realizovano 58 mjera ili 74,4 odsto, te da je započeta realizacija i preostalih 20 za koje je rok kraj godine.

U planu koji je usvojen krajem avgusta 2015. godine 27 mjera odnosi se na poslovnu klimu i konkurentnost, a 22 na oblast javnih finansija, oporezivanja i fiskalne održivosti. Za unapređenje vladavine prava i dobrog upravljanja propisano je 13 mjera, dok se po manje od deset mjera odnosilo na reformu javne uprave, tržišta rada, socijalne zaštite i penzija.

Na putu poboljšanja poslovne klime i konkurentnosti realizovano je 17, a u toku je sprovođenje deset mjera.

- Investiciono-razvojna banka RS je pripremila spisak održivih i neodrživih preduzeća i u procesu je usaglašavanja sa resornim ministarstvima, nakon čega će ga usvojiti i Vlada - naveli su u Vladi.

U oblasti javnih finansija, oporezivanja i fiskalne održivosti završen je rad na 17, a u toku je realizacija pet mjera. Među zadacima koji su posljednji obavljeni je izrada izvještaja o neizmirenim obavezama u zdravstvenom sektoru.

U setu mjera koje se odnose na tržište rada usvojeni su strateški dokumenti koji omogućavaju njegovu bolju povezanost sa obrazovanjem, a ostala je nerealizovana samo jedna. Mjere za reformu socijalne zaštite i penzija su u potpunosti realizovane.

- Osnovan je dobrovoljni penzijski fond i poboljšana podjela socijalne zaštite - istakli su u Vladi.

U oblasti vladavine prava i dobrog upravljanja od 13 mjera u potpunosti je realizovano 12, a u oblasti reforme javne uprave potpuno su realizovane četiri, a u toku je realizacija preostale tri mjere.

- Sumirajući sve navedeno realizovano je 100 odsto plana - naglasili su u Vladi.

Član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS Vanja Bajić rekao je da je agenda dobar okvir za sprovođenje reformi.

- Među najvažnijim reformama koje su sprovedene i na kojima treba i dalje raditi su one iz oblasti poslovne klime i konkurentnosti. Neophodno je pružiti podršku realnom sektoru kroz stvaranje boljeg ambijenta. Samo podizanjem privrede možemo osjetiti poboljšanja i u drugim oblastima. Vlada je i kroz svoj program ekonomskih reformi planirala značajne mjere koje idu u prilog realizaciji Reformske agende u ovoj godini - rekao je Bajić.

Vlada RS je 23. jula 2015. godine usvojila Reformsku agendu za period 2015-2018. godine, a 27. avgusta iste godine plan za njenu realizaciju.

Preostale obaveze iz Reformske agende

- Donošenje zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza

- Donošenje zakona o državnim službenicima

- Završetak programa restrukturiranja "Željeznica RS"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana