РС положила испит код ЕУ

Свјетлана Шурлан
РС положила испит код ЕУ

Бањалука - Влада РС спровела је три четвртине мјера из Реформске агенде, а највише их се односи на побољшање пословне климе и јавне финансије.

Извјештај о реализацији плана за спровођење агенде показује да је до краја 2017. године од планираних 78 у потпуности реализовано 58 мјера или 74,4 одсто, те да је започета реализација и преосталих 20 за које је рок крај године.

У плану који је усвојен крајем августа 2015. године 27 мјера односи се на пословну климу и конкурентност, а 22 на област јавних финансија, опорезивања и фискалне одрживости. За унапређење владавине права и доброг управљања прописано је 13 мјера, док се по мање од десет мјера односило на реформу јавне управе, тржишта рада, социјалне заштите и пензија.

На путу побољшања пословне климе и конкурентности реализовано је 17, а у току је спровођење десет мјера.

- Инвестиционо-развојна банка РС је припремила списак одрживих и неодрживих предузећа и у процесу је усаглашавања са ресорним министарствима, након чега ће га усвојити и Влада - навели су у Влади.

У области јавних финансија, опорезивања и фискалне одрживости завршен је рад на 17, а у току је реализација пет мјера. Међу задацима који су посљедњи обављени је израда извјештаја о неизмиреним обавезама у здравственом сектору.

У сету мјера које се односе на тржиште рада усвојени су стратешки документи који омогућавају његову бољу повезаност са образовањем, а остала је нереализована само једна. Мјере за реформу социјалне заштите и пензија су у потпуности реализоване.

- Основан је добровољни пензијски фонд и побољшана подјела социјалне заштите - истакли су у Влади.

У области владавине права и доброг управљања од 13 мјера у потпуности је реализовано 12, а у области реформе јавне управе потпуно су реализоване четири, а у току је реализација преостале три мјере.

- Сумирајући све наведено реализовано је 100 одсто плана - нагласили су у Влади.

Члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине РС Вања Бајић рекао је да је агенда добар оквир за спровођење реформи.

- Међу најважнијим реформама које су спроведене и на којима треба и даље радити су оне из области пословне климе и конкурентности. Неопходно је пружити подршку реалном сектору кроз стварање бољег амбијента. Само подизањем привреде можемо осјетити побољшања и у другим областима. Влада је и кроз свој програм економских реформи планирала значајне мјере које иду у прилог реализацији Реформске агенде у овој години - рекао је Бајић.

Влада РС је 23. јула 2015. године усвојила Реформску агенду за период 2015-2018. године, а 27. августа исте године план за њену реализацију.

Преостале обавезе из Реформске агенде

- Доношење закона о роковима измирења новчаних обавеза

- Доношење закона о државним службеницима

- Завршетак програма реструктурирања "Жељезница РС"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана