РС опет оспорила лажирани попис

Ведрана Кулага
РС опет оспорила лажирани попис

Бањалука - Међународна мониторинг мисија (ИМО) завршила је посљедњу посјету БиХ пред објаву коначног става о попису становништва, а од РС су добили књигу у којој су сумирани сви разлози и докази због којих не прихвата податке које је објавила Агенција за статистику БиХ.

Циљ међународне мисије, која је трајала од 26. до 30. септембра, био је да сагледа све активности које се односе на припрему, спровођење, обраду и објаву резултата пописа становништва обављеног прије три године. Представници ИМО састали су се у петак са менаџментом статистичких институција у БиХ, а коначна оцјена пописа биће саопштена 12. октобра, за када је заказана завршна конференција на којој ће бити и директор при Канцеларији за статистику Европске комисије Питер Еверерс.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић рекла је да је у разговору са представницима мисије поновила ставове и разлоге због којих РС не може да призна податке које је крајем јуна ове године објавила Агенција за статистику БиХ на чијем је челу Велимир Јукић.

- Чланови ИМО тима знају како су се ствари одвијале у БиХ од самог почетка, јер стално прате попис, а ми смо дали осврт на мјесеце који су иза нас. Подијелили смо им књигу "Отворена књига о попису у БиХ 2013. године", која је преведена на енглески језик и има 110 страна. У садржају су области о свим контрадикторностима које су пратиле процес, аргументи због којих га РС није признала и друге битне информације. Она је за нас коначан извјештај - рекла је Чичковићева.

РС не признаје резултате пописа које је објавила Агенција за статистику БиХ због незаконите и једнострано донесене одлуке о методологији обраде пописница. Ту одлуку је донио Јукић, а на основу ње у стално становништво БиХ увршћено је око 196.000 људи који годинама живе и раде у иностранству. Представници РС су одбили обраду података на тај начин, устврдивши да су добијени резултати незаконити и лажирани с циљем да број Бошњака пређе границу од 50 одсто, што се убрзо показало тачним. На основу података које је објавила Агенција за статистику БиХ, Бошњаци чине 50,11 одсто популације БиХ. РС је указала и на низ других нелогичности, а донијела је и закон на основу којег ће објавити своје резултате пописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана