RS od Rusije 76 miliona evra i mazut za grijanje

Vedrana Kulaga
RS od Rusije 76 miliona evra i mazut za grijanje

MOSKVA - Na zahtjev najviših zvaničnika Rusije data je saglasnost da Republici Srpskoj bude odobren kredit VTB banke u iznosu od 76 miliona evra, a delegacija RS koja boravi u posjeti Moskvi dogovorila je u utorak sa kompanijom "Zarubežnjeft" i donaciju mazuta koja će omogućiti stabilnu grejnu sezonu u Banjaluci i Prijedoru.

Ruski kredit, na koji je u utorak stavljen potpis uoči sastanka predsjednika RS Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, biće iskorišćen za podršku budžetu RS i javnim fondovima.

Finansijska podrška

Dodik je izjavio da su predstavnici ruske VTB banke parafirali ugovor o kreditu Srpskoj vrijednom 76 miliona evra.

- Sada bi trebalo da u institucijama Srpske sprovedemo proceduru u vezi s tim kreditom. To je jedan od važnih aranžmana za RS kojim smo uspjeli da pridobijemo nova sredstva za podršku u finansiranju njenih institucija, obezbijedimo održivost budžeta, odnosno isplate penzija i plata u javnom sektoru - rekao je Dodik.

Pregovori o ruskom kreditu okončani su ranije, a taj aranžman je načelno dogovoren na sastanku Dodika i Putina u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu krajem maja. Dodik je tada istakao da je ruski predsjednik iskazao odlučnost da podrži nalaženje novih, bržih modaliteta za podršku budžetu i institucijama Srpske.

Govoreći o jučerašnjem dogovoru sa predstavnicima "Zarubežnjefta" za isporuku mazuta za sve gradove i javne ustanove koje se griju na ovaj energent, Dodik je naglasio da to znači da neće biti zastoja tokom grejne sezone u Banjaluci i Prijedoru, te javnim ustanovama i školama širom Srpske.

- U tom pogledu zaista smo naišli na razumijevanje ljudi u Moskvi i spremnost da pomognu. Riječ je o aranžmanu koji je povoljan i održiv i za gradove i ustanove - naveo je predsjednik Srpske.

Izvoz na rusko tržište

On je ocijenio da je veoma važno i to da je delegacija RS razgovarala i sa predstavnicima preduzeća u okviru "Maršal grupe", koja se bavi uvozom prehrambenih proizvoda u Rusiju, o mogućnostima da se Srpskoj omogući da bude značajan izvoznik hrane za ovu zemlju.

- Imajući u vidu naše trenutne potencijale i veoma lošu godinu za poljoprivrednu proizvodnju, prioritet je stavljen na načine njenog poboljšanja i mogućnosti proizvodnje robe koja bi imala prođu na ruskom tržištu. U svakom slučaju, nastavićemo te razgovore - rekao je Dodik.

Naveo je da se u Moskvi održava i Sajam hrane u okviru kojeg je delegacija RS imala značajne susrete sa proizvođačima i trgovcima.

- Ono što je važno za poljoprivrednu proizvodnju je tržište. Tržište ovdje postoji. Treba sve da učinimo u RS da obezbijedimo proizvođače i stabilne uslove proizvodnje, a kupac je već na neki način obezbijeđen - naglasio je predsjednik RS i dodao da na ruskom tržištu postoji potražnja za velikim količinama poljoprivrednih proizvoda, za koje postoje veliki proizvodni resursi u Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da je dogovorom o plasmanu poljoprivrednih i drugih proizvoda na rusko tržište otvorena prilika za proizvođače iz Srpske.

- Sa investicionom "Maršal grupom" razmatran je način ruskog učešća u podsticanju i organizovanju proizvodnje u Srpskoj radi izvoza na rusko tržište. Sa predstavnicima Moskovske oblasti dogovaramo isporuku prehrambenih proizvoda, odnosno mesa, voća i povrća - istakla je Cvijanovićeva.

Dodik i Cvijanovićeva od ponedjeljka borave u Moskvi, a u okviru posjete planiran je i sastanak sa Putinom. Tokom prvog dana boravka u Ruskoj Federaciji Dodik i Cvijanovićeva potpisali su sporazume sa ruskim kompanijama "Gasprom" i "Zarubežnjeft". Sporazum sa "Gaspromom" podrazumijeva direktnu isporuku gasa Srpskoj po znatno povoljnijim cijenama u odnosu na dosadašnje snabdijevanje gasom putem preduzeća "BH gas". Memorandum o saradnji sa kompanijom "Zarubežnjeft" predviđa nove investicije u naftnu industriju Srpske i gasifikaciju Rafinerije nafte u Brodu.

Dodik je pred polazak u Moskvu ocijenio da se Rusija na svom političkom planu, što se tiče Srpske, pokazala korisnom i objektivnom te da je njena zaštita međunarodne pozicije RS i Dejtonskog sporazuma bila od velikog značaja.

Kudrjašov

Generalni direktor kompanije "Zarubežnjeft" Sergej Kudrjašov rekao je da su za ovu kompaniju veoma važni redovni sastanci sa predsjednikom RS te da se informišu o projektima koji se sprovode u Srpskoj.

- Važno je da naši projekti donose ekonomsku korist RS. U našim preduzećima u RS radi oko 2.600 ljudi, a mi očekujemo postizanje pozitivnih rezultata. Segment prerade u Evropi je pao, mnoge rafinerije su zatvorene, ali se nadamo da ćemo uz podršku Vlade RS poboljšati situaciju u naftnoj industriji RS - rekao je Kudrjašov.

Dodik i Cvijanovićeva sa Putinom u četvrtak

Kako saznaje RTRS, sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, prolongiran je za četvrtak.

Razgovor predsjednika Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prolongirana je za četvrtak, 18. septembar. Sastanak će početi u 13 časova po moskovskom, odnosno u 11 časova po našem vremenu. Predsjednik Putin trenutno boravi na istoku zemlje i u Moskvu se vraća u četvrtak, gdje će se odmah po dolasku sastati sa zvaničnicima Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana