RS neće pristati na ucjene iz SDA

Željka Domazet
RS neće pristati na ucjene iz SDA

Sarajevo, Banjaluka - Čelnici SDA saopštili su juče da su spremni za sastanak sa SNSD-om, ali kao ključno pitanje nameću usvajanje mehanizma koordinacije, zbog čega im je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio da RS nikada neće pristati na ucjene.

Tokom vikenda je iz SDA najavljeno da bi uskoro trebalo da bude održan sastanak njihovog sa rukovodstvom SNSD-a u vezi sa pismom namjere koje treba biti upućeno Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da bi bilo razmotreno davanje saglasnosti na kredit vrijedan 1,1 milijardu KM. Potpis na pismo namjere nisu stavili kadrovi SDA predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić. Potpise su najprije uslovili adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, a kada je to učinjeno novi uslov postao je mehanizam koordinacije. Savjet ministara usvojio je mehanizam koordinacije bez znanja i konsultacija sa Vladom RS, zbog čega su ponovo otvoreni pregovori o tom pitanju, ali nisu urodili plodom. Zvaničnici RS ranije su poručili da mehanizam koordinacije neće biti usvojen dok ne bude riješeno pitanje pisma namjere za MMF.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je juče da je spreman da razgovara sa svakim u BiH ko može uticati da stvari krenu nabolje.

- Dodikove izjave redovno umanjuju mogućnost za to i on iznosi uvijene prijetnje. Sve je počelo od napora zajedničkih prijatelja iz BiH i međunarodne zajednice da bude nađeno rješenje za mehanizam koordinacije. Tu su nagoviještena rješenja. Da li će to biti riješeno kroz telefonske razgovore, kroz susret Zvizdića i Cvijanovićeve ili kroz eventualni susret stranaka, svejedno je. Što se mene tiče, to može biti na bilo koji efikasan način, jer su se stavovi počeli približavati. Mislim da je mehanizam koordinacije prihvatljiv za sve blizu, ali Dodik kao da namjerno pravi atmosferu da do toga ne dođe - kazao je Izetbegović pred početak sjednice vrha SDA i dodao da je priča o sastanku SDA i SNSD-a dobila nepotrebne dimenzije.

Zvizdić, koji je u subotu najavio sastanak na kojem će se razgovarati o pismu namjere MMF-u, juče je tvrdio da nikada nije rekao da će sastanak imati tu temu.

- Vrlo jasno je rečeno da će taj sastanak biti u vezi sa analizom ukupnog ambijenta i evropskog puta BiH. Funkcija tog sastanka je da budu relaksirani odnosi i oslobođena pozitivna evropska energija. Neke vrste ucjene koje su posebno intenzivirane i dolaze sa područja RS neće dati nikakav efekat - kazao je Zvizdić.

Na pitanje zašto su on i Novalić počeli sa ucjenama kada je riječ o pismu namjere za MMF, Zvizdić je kazao da je potpuno pomjeren fokus sa pravih i suštinskih problema.

- Govorim o istovremenom i paralelnom rješavanju svih pitanja koja su u ovom trenutku aktuelna u BiH. Svoditi to samo na mehanizam koordinacije ili samo na pismo namjere, znači grubu redukciju onoga što imamo na političkoj sceni u ovome momentu - rekao je Zvizdić.

Dodik je za "Glas Srpske" rekao da je Izetbegović potvrdio da iza sastanka o kojem govori SDA stoji međunarodna zajednica.

- Niko sa mnom nije kontaktirao u vezi sa tim sastankom. Nemamo nikakvih problema da razgovaramo, to smo jasno poručili i premijer RS i ja. Međutim neka niko ne misli da ću pristati da RS bude potcijenjena i ucijenjena - naglasio je Dodik.

Kazao je da se o svim otvorenim pitanjima može razgovarati i da je RS uvijek bila spremna na to, ali da je SDA počela sa ucjenama.

- Počeli su da se ponašaju kao da su oni jedina stranka u BiH čije zahtjeve treba slijediti. Sa mehanizmom koordinacije su pokušali da nas prevare i sve to uz aminovanje Saveza za promjene, a sada popravljamo ono što su oni zabrljali. RS je dio te priče i mora da se pita o mehanizmu koordinacije, a ne da ga tajno usvajaju, a onda da nanovo gubimo vrijeme i popravljamo stvari. SDA je ta koja smeta svim dobrim inicijativama i kriva je za lošu atmosferu, a ne SNSD, jer je SDA pokušala da ucjenjuje Srpsku. To im nećemo dozvoliti i to je naše legitimno pravo - rekao je Dodik i dodao da su i stranke Saveza za promjene priznale da su na više polja prevarene.

Referendum

Bakir Izetbegović smatra da je Milorad Dodik bez ikakve potrebe kazao stvari kakve ne bi trebalo govoriti.

- Bošnjacima u RS je rekao da ako žele ostati u RS, onda trebaju izaći na referendum o Danu Republike, pa podržati volju srpskog naroda. To je uvijena prijetnja - poručio je Izetbegović.

Dodik naglašava da je demokratski pozvao i Srbe i Hrvate i Bošnjake da izađu na referendum, ako žele.

- Niti sam ponižavao Bošnjake, kako tvrdi Izetbegović, niti bilo koga u RS. Srpska ima pravo na Dan Republike i to nam ne mogu osporiti ni Izetbegović, ni visoki predstavnik, niti Izetbegovićevi prijatelji iz međunarodne zajednice - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana