РС неће попустити пред наметањем босанског језика

Жељка Домазет
РС неће попустити пред наметањем босанског језика

Бањалука - Званичници РС поручили су да неће дозволити наметање "босанског језика" и да Савјет министара БиХ није ни надлежан да се бави тим питањем, јер је оно у искључивој надлежности ентитета.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић каже да Савјет министара БиХ није имао основа да расправља о информацији о наводном кршењу уставног права Бошњака на коришћење и употребу "босанског језика" у РС, јер је област образовања у надлежности Српске.

- Нејасно је како су уопште могли расправљати о тој теми у Савјету министара БиХ, ако се зна да Министарство цивилних послова БиХ, као предлагач информације, није надлежно за област образовања, већ има улогу координатора активности, усклађивања планова ентитетских власти и дефинисања стратегија на међународном плану у појединим подручјима. Појединци у Министарству цивилних послова и у Савјету министара БиХ себи покушавају да додијеле надлежности које им по Уставу не припадају - рекао је Малешевић.

Он подсјећа да је Уставни суд БиХ утврдио да је одредница језик бошњачког народа из Устава РС у складу са Уставом БиХ.

- Ми поштујемо Устав РС и законе којима је уређена област образовања и не умањујемо ниједном народу право на језик. Сви прописи у области образовања у Српској у складу су са међународним документима, а школе омогућавају образовање свој дјеци под једнаким условима. Све што имају дјеца српске и хрватске националности имају и дјеца бошњачке националности - рекао је Малешевић и додао да то потврђује и пресуда Уставног суда БиХ којом је утврђено да су закони о основном и средњем образовању и васпитању у складу са Уставом БиХ, те других судских инстанци које су утврдиле да у школама није било дискриминације на основу језика.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да "босански језик" не постоји и да је неприхватљиво да Савјет министара БиХ разматра информацију која се тиче тог назива.

- Не могу Бошњаци наметнути "босански језик" свима који овдје живе, јер би то била класична мајоризација коју нећемо дозволити - рекао је Додик истичући да је "босански језик" несрећно уписан у Дејтонски споразум и да је то неко урадио ради одређених калкулација.

Савјет министара БиХ у неколико наврата је у посљедње вријеме на сто стављао информацију о кршењу уставног права Бошњака на слободно коришћење и употребу "босанског језика" у РС. Посљедњи пут је то учинио у уторак, али нису донесени никакви закључци. Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић није желио да даје изјаве о информацији, истичући да су закључци остављени за сљедећу сједницу.

Историјат

У Министарству просвјете и културе РС су истакли да термин "босански језик" на овим подручјима није коришћен ни прије Дејтонског споразума.

- Слично настојање за промјену назива језика забиљежено је у вријеме аустријске окупације и владавине Бењамина Калаја, који је настојао инаугурисати "босански језик" као камен темељац босанске нације. Покушавао је преименовати српски у "босански језик" и тиме допринијети уништењу Срба и српског језика на овим просторима. Од стандардизације језика 1814. године постојала су само два назива - српски језик и од 1954. године српскохрватски-хрватскосрпски - казао је Дане Малешевић и додао да је језик француског народа француски, енглеског народа енглески, српског народа српски, хрватског народа хрватски, а бошњачког народа бошњачки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана