RS neće moliti za dozvolu vojnicima

Vedrana Kulaga
RS neće moliti za dozvolu vojnicima

Banjaluka - Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić pozvao je juče predsjednika Srpske Milorada Dodika da promijeni odluku i omogući učešće srpskih vojnika u Oružanim snagama BiH na proslavi 9. januara - Dana Republike, a Dodik mu je odgovorio da su vojnici dobrodošli, ali da neće moliti nikoga u Sarajevu da ih pusti na proslavu.

Polemika u vezi sa prisustvom pripadnika Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana Republike pokrenuta je prije nekoliko dana nakon što je Dodik izjavio da Oružane snage više neće učestvovati u obilježavanju tog dana i da je odbio bilo kakvo njihovo učešće na proslavi.

Ivanić je pozvao Dodika da promijeni tu odluku, navodeći da tim ljudima treba dati pravo i mogućnost u inat zahtjevima da se to ne desi.

- Predstavnici međunarodnih institucija i pojedini ljudi iz Sarajeva od mene su tražili da se to ne desi. Sve sam odbio i očekivao da će opet vojnici iz Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH biti prisutni na obilježavanju 9. januara - naveo je Ivanić.

Podsjetio je na prošlogodišnju, kako je rekao, veliku bitku o učešću srpskih vojnika na proslavi 9. januara u kojoj je RS pobijedila.

- Bilo je pokušaja da se sve ospori, napada, optužnica... Sve smo izdržali i pobijedili i pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka bili su prisutni na obilježavanju 9. januara - istakao je Ivanić, dajući garancije da će naći način da obezbijedi učešće vojnika na proslavi Dana RS.

Dodik je kazao da su pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka dobrodošli na obilježavanje Dana Republike i da niko nema problem sa tim da oni učestvuju u proslavi.

- Ali ni ja, ni bilo ko iz RS neće da moli ikoga u Sarajevu da se omogući njihov dolazak i učešće u obilježavanju Dana Republike. Neprihvatljivo je da Treći pješadijski RS puk bude u nekom ćošku kao prošle godine, nevidljiv i postrojen u čast pojedinca, a ne u ime RS - rekao je Dodik.

Srpska, kazao je Dodik, slavi 9. januar i ne inati se bilo kome, pa ni međunarodnoj zajednici niti političkom Sarajevu i stoga svoju proslavu želi da organizuje na način priličan prazniku i sa ljudima čije prisustvo neće i ne može biti osporavano.

- Mi želimo počasni vod policije RS postrojen u ime i u čast Srpske i sa njenim simbolima. To nije vod u slavu i čast Milorada Dodika ili Mladena Ivanića i tu se nas dvojica izgleda razlikujemo - istakao je Dodik.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da u Srpskoj ne smije biti podjela prilikom obilježavanja Dana Republike.

- Polemika je potpuno nepotrebna i vjerujem da će svi predstavnici RS i u institucijama BiH i Oružanim snagama prisustvovati proslavi Dana Republike. Da li će pripadnici Oružanih snaga biti u stroju ili među narodom, nije važno - rekao je Stevandić.

Srpska će 9. januara obilježiti 26 godina postojanja. Programom proslave predviđeni su tradicionalni prijemi kod predsjednika RS, polaganje vijenaca na spomen-obilježja, dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, svečana akademija u banjalučkoj dvorani "Borik", te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS.

Proslava će drugu godinu uzastopno biti održana po Zakonu o Danu Republike kojim je definisano da je 9. januar sekularni praznik. Zakon je usvojen nakon što je u septembru 2016. sproveden referendum na kome je više od 99 odsto građana koji su izašli na glasačka mjesta kazalo da želi da 9. januar i dalje bude Dan Republike. Ustavni sud BiH prethodno je, odlučujući o apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, utvrdio da dio tadašnjeg Zakona o praznicima RS koji se odnosi na obilježavanje 9. januara kao Dana Republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

Svečana jedinica MUP-a RS

U defileu povodom Dana Republike učestvovaće više od 500 pripadnika MUP-a RS u desetak ešalona. Formirana je i nova počasna jedinica sa oko 50 mladih pripadnika policije, koja će učestvovati na ovoj i sličnim manifestacijama. Oni će dobiti nove svečane uniforme i pored izvođenja strojevog koraka, predavaće raport i nositi zastavu. Formiran je i policijski orkestar.

U okviru priprema u Rogatici je počelo uvježbavanje policajaca za defile.

N. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana