РС неће молити за дозволу војницима

Ведрана Кулага
РС неће молити за дозволу војницима

Бањалука - Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић позвао је јуче предсједника Српске Милорада Додика да промијени одлуку и омогући учешће српских војника у Оружаним снагама БиХ на прослави 9. јануара - Дана Републике, а Додик му је одговорио да су војници добродошли, али да неће молити никога у Сарајеву да их пусти на прославу.

Полемика у вези са присуством припадника Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ на обиљежавању Дана Републике покренута је прије неколико дана након што је Додик изјавио да Оружане снаге више неће учествовати у обиљежавању тог дана и да је одбио било какво њихово учешће на прослави.

Иванић је позвао Додика да промијени ту одлуку, наводећи да тим људима треба дати право и могућност у инат захтјевима да се то не деси.

- Представници међународних институција и поједини људи из Сарајева од мене су тражили да се то не деси. Све сам одбио и очекивао да ће опет војници из Трећег пјешадијског РС пука Оружаних снага БиХ бити присутни на обиљежавању 9. јануара - навео је Иванић.

Подсјетио је на прошлогодишњу, како је рекао, велику битку о учешћу српских војника на прослави 9. јануара у којој је РС побиједила.

- Било је покушаја да се све оспори, напада, оптужница... Све смо издржали и побиједили и припадници Трећег пјешадијског РС пука били су присутни на обиљежавању 9. јануара - истакао је Иванић, дајући гаранције да ће наћи начин да обезбиједи учешће војника на прослави Дана РС.

Додик је казао да су припадници Трећег пјешадијског РС пука добродошли на обиљежавање Дана Републике и да нико нема проблем са тим да они учествују у прослави.

- Али ни ја, ни било ко из РС неће да моли икога у Сарајеву да се омогући њихов долазак и учешће у обиљежавању Дана Републике. Неприхватљиво је да Трећи пјешадијски РС пук буде у неком ћошку као прошле године, невидљив и постројен у част појединца, а не у име РС - рекао је Додик.

Српска, казао је Додик, слави 9. јануар и не инати се било коме, па ни међународној заједници нити политичком Сарајеву и стога своју прославу жели да организује на начин приличан празнику и са људима чије присуство неће и не може бити оспоравано.

- Ми желимо почасни вод полиције РС постројен у име и у част Српске и са њеним симболима. То није вод у славу и част Милорада Додика или Младена Иванића и ту се нас двојица изгледа разликујемо - истакао је Додик.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић сматра да у Српској не смије бити подјела приликом обиљежавања Дана Републике.

- Полемика је потпуно непотребна и вјерујем да ће сви представници РС и у институцијама БиХ и Оружаним снагама присуствовати прослави Дана Републике. Да ли ће припадници Оружаних снага бити у строју или међу народом, није важно - рекао је Стевандић.

Српска ће 9. јануара обиљежити 26 година постојања. Програмом прославе предвиђени су традиционални пријеми код предсједника РС, полагање вијенаца на спомен-обиљежја, додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима, свечани дефиле на Тргу Крајине у Бањалуци, свечана академија у бањалучкој дворани "Борик", те свечани пријем у Административном центру Владе РС.

Прослава ће другу годину узастопно бити одржана по Закону о Дану Републике којим је дефинисано да је 9. јануар секуларни празник. Закон је усвојен након што је у септембру 2016. спроведен референдум на коме је више од 99 одсто грађана који су изашли на гласачка мјеста казало да жели да 9. јануар и даље буде Дан Републике. Уставни суд БиХ претходно је, одлучујући о апелацији бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, утврдио да дио тадашњег Закона о празницима РС који се односи на обиљежавање 9. јануара као Дана Републике није у складу са Уставом БиХ.

Свечана јединица МУП-а РС

У дефилеу поводом Дана Републике учествоваће више од 500 припадника МУП-а РС у десетак ешалона. Формирана је и нова почасна јединица са око 50 младих припадника полиције, која ће учествовати на овој и сличним манифестацијама. Они ће добити нове свечане униформе и поред извођења стројевог корака, предаваће рапорт и носити заставу. Формиран је и полицијски оркестар.

У оквиру припрема у Рогатици је почело увјежбавање полицајаца за дефиле.

Н. Т.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана