RS neće drugu policiju na svojoj teritoriji

Darko Momić
RS neće drugu policiju na svojoj teritoriji

Banjaluka - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izazvao je nove oštre reakcije iz Republike Srpske zbog najave o mogućem razmještanju pripadnika MUP-a FBiH na spoljnim granicama Srpske.

Mektić je u petak istakao da još nije poznato da li će policajci iz Federacije biti raspoređeni na teritoriji Republike Srpske, ali da će, ukoliko i budu raspoređeni, biti podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata i neće imati ništa sa nadležnostima MUP-a RS koje ne mogu biti derogirane.

Zbog povećanog priliva migranata, pogotovo na području Semberije, Operativni štab za pitanje migracija u BiH na posljednjoj sjednici prihvatio je ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da policajci iz FBiH neće biti raspoređeni u Srpskoj, koja ima teritorijalni integritet, policijske snage, Ustav, zakone i Sporazum o saradnji policijskih agencija.

- Svaki pokušaj da ijedan pripadnik policije FBiH uđe u Republiku Srpsku, bez saglasnosti Vlade i Policije RS, biće spriječen silom i to niko ne treba da pokušava - poručio je predsjednik Srpske.

On je istakao da to što postoji Granična policija BiH na teritoriji Srpske ne znači da mogu da raspolažu teritorijom.

- Ukoliko FBiH pošalje svoje policajce u Srpsku bez saglasnosti naše vlade smatraćemo to aktom napada i agresijom na Republiku Srpsku - naglasio je Dodik.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač potvrdio je da MUP neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji RS bez saglasnosti Vlade Srpske. Naglasio je da je, prema Sporazumu o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice između MUP-a RS i Granične policije BiH, trenutno angažovano 80 policajaca iz Srpske i da je MUP u skladu sa procjenama spreman da angažuje i dodatne snage na zaštiti granice.

- Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji RS, koji dolaze od Mektića, unaprijed su osuđeni na propast jer nisu u skladu s Ustavom i zakonima Republike Srpske - naglasio je Lukač.

On je istakao da su ti pokušaji još jedan od Mektićevih nepromišljenih zahtjeva sa dalekosežnim posljedicama i predstavljaju presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a RS i teritorijalnog integriteta Republike Srpske.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić je upozorio da se iza Mektićević izjava kriju opasne namjere.

- Mektić je najveća štetočina kada je riječ o Srpskoj jer pokušava da policajci iz FBiH pokrivaju spoljne granice Srpske umjesto da pozove MUP RS, koji je ponudio svoje pripadnike. Njegova namjera je da obesmisli reformu policije koja je sprovedena i u kojoj je sačuvano naše ministarstvo - istakao je Špirić.

On je ocijenio da je ovo najgora prikrivena namjera Mektića, ističući da migrantska kriza njemu i njegovim mentorima u Sarajevu služi da bi ostvarili ideju o stvaranju jedinstvene policije BiH.

Špirić je rekao i da Mektić po ko zna koji put obmanjuje javnost BiH kada je riječ o migrantskoj krizi i njenim posljedicama.

  • Mektić ne zna ni koliko članova ima SDS, partija iz koje dolazi, a kamoli da zna koliko je ilegalnih migranata - istakao je Špirić.

Institucije BiH nesposobne

Premijerka RS Željka Cvijanović ocijenila je da su nadležne institucije na nivou BiH potpuno bespomoćne pred migrantskim talasom koji je preplavio zemlju, te da je BiH pokazala apsolutnu nesposobnost da izađe na kraj sa problemom migranata. Osim toga, upozorila je Cvijanovićeva, stvorena je haotična situacija, migranti su prepušteni sami sebi, što ukazuje na mnogobrojne probleme i odsustvo koordinacije između struktura u okviru BiH, što predstavlja dodatni rizik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana