RS mora naći put za odlazak stranih sudija

Željka Domazet
RS mora naći put za odlazak stranih sudija

Sarajevo - Prijedlozi zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjena Krivičnog zakona BiH, koje su u parlamentarnu proceduru uputile stranke iz RS, naći će se u petak na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH i sasvim je izvjesno da neće dobiti podršku, što će značiti njihov definitivan kraj, jer ih ranije nije prihvatio ni Predstavnički dom.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu predviđeno je da strane sudije u tom sudu budu zamijenjene domaćim i da odluke ne mogu biti donošene preglasavanjem sudija iz jednog naroda. Izmjene Krivičnog zakona predviđaju ukidanje krivične odgovornosti za nepoštivanje odluka Ustavnog suda. Ova zakonska rješenja dostavljena su u Parlament BiH nakon što je Ustavni sud glasovima bošnjačkih i stranih sudija donio odluku da obilježavanje Dana RS 9. januara nije u skladu sa Ustavom.

Predstavnici RS u Parlamentu BiH upozoravaju da mora biti pronađeno novo rješenje za Ustavni sud. Predstavnički dom je u međuvremenu usvojio zaključak da bude formirana radna grupa koja će raditi na ovom pitanju.

- Logično je bilo da se stranke iz RS, koje su predložile zakon o Ustavnom sudu, nakon ovakvog ishoda okupe da vide kako dalje i da zauzmu jedinstven stav. Međutim, za to nije bilo volje - istakao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović.

Napominje da su poslanici SNSD-a bili protiv formiranja radne grupe.

- Formiranje nekakvih radnih grupa je prolongiranje cijele priče i neće donijeti ništa novo. Očigledno je SDS podlegao pritiscima SDA, koja se zalaže za šire ustavne reforme - rekao je Prodanović.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević kaže da bi u radnoj grupi trebalo da budu predstavnici Parlamenta, Ustavnog suda i Savjeta ministara.

- Mislim da se čeka da Ustavni sud dostavi svoje prijedloge. Radna grupa će pokušati da nađe rješenje koje je u skladu sa Ustavom i da se vidi da li je eventualno potrebno mijenjati Ustav da bi se riješilo pitanje stranih sudija. Svima je jasno da BiH nema evropsku perspektivu dok njene institucije ne vrate svoj suverenitet, jer je ovo jedina zemlja u čijem Ustavnom sudu sjede stranci - rekla je Pandurevićeva.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović (SNSD) napominje da je Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila da postoji ustavni osnov, ali da je glasala protiv principa prijedloga zakona o Ustavnom sudu, zbog čega ovo zakonsko rješenje neće dobiti podršku.

- Mislim da će se to krajnje negativno odraziti na povjerenje u BiH. Šta znači održavanje principa da troje sudija u Ustavnom sudu bude iz inostranstva? To vam je isto kao kad suprug i supruga u kući ne mogu postići dogovor i vi iz sela dovodite dvoje ljudi koji će ih miriti u kući i donositi odluke sve dok oni ne stasaju - rekao je Nović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić (SDA) rekao je da je poznat njihov stav o Ustavnom sudu i da neće podržati prijedlog iz RS.

Ustavni sud

Sekretar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan kazao je da ne zna da postoji zahtjev Predstavničkog doma o učešću članova Ustavnog suda u bilo kakvoj radnoj grupi. Predsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana