RS mora imati jasnu ulogu na putu ka EU

Vedrana Kulaga
RS mora imati jasnu ulogu na putu ka EU

Banjaluka - Svi nivoi vlasti moraju biti uključeni u mehanizam koordinacije, jer je riječ o ključnom dokumentu za napredak BiH ka EU i ispunjavanju evropskih obaveza, poručili su juče premijeri RS i FBiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić poslije sastanka u Banjaluci.

Glavna tema sastanka bio je upravo mehanizam koordinacije, a Cvijanovićeva je kazala da su blizu rješenja i da očekuje da će do konačne odluke biti potrebno održati još sastanak ili dva. Najavila je da bi u idućih mjesec dana trebalo da bude održana zajednička sjednica entitetskih vlada u vezi sa usaglašavanjem propisa i projekata.

- Svi moramo biti uključeni u mehanizam koordinacije. To je suštinski koncept koji treba da nas drži na okupu, da bismo mogli da ispunjavamo evropske obaveze. Mnoge stvari treba precizno definisati - kako se ponašati u određenim situacijama, problemima i mogućim blokadama - naglasila je Cvijanovićeva.

Na sastanku je razgovarano i o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), čija bi misija trebalo da stigne u BiH 10. ili 18. maja.

- Misija će se sastati sa svim nivoima vlasti i napraviti konačan dogovor sa nama. Stav Vlade RS, što se tiče Banke Srpske, je da je bolja reorganizacija nego likvidacija, ali konačna odluka je na Agenciji za bankarstvo - rekla je Cvijanovićeva i navela da je MMF-u draža likvidacija Banke Srpske.

Zvizdić je naglasio da su ovakvi sastanci korisni, jer na kraju uvijek rezultuju ili konsenzusom ili približavanjem stavova i definisanjem smjernica za napredak BiH.

- Vjerujem da ćemo doći do mehanizma koordinacije, koji će biti jedan od instrumenata daljeg efikasnog djelovanja na putu ka EU. Krajnji cilj je dobijanje kandidatskog statusa u narednoj godini - rekao je Zvizdić.

On je kazao da u procesu evropskih integracija svi treba da učestvuju u skladu sa ustavnim nadležnostima.

- Mehanizam koordinacije nikoga ne isključuje već sve uključuje da unutar koordinisanih nadležnosti definišemo procedure i dođemo do rješenja koja će nas korak po korak voditi u EU - zaključio je Zvizdić.

Novalić je ocijenio da su razgovori koji su vođeni u posljednje vrijeme veoma dobri.

- Zanimala nas je priprema zajedničke sjednice vlada i harmonizacija propisa, te dolazak misije MMF-a. Pozitivno je da nastavljamo rad u ovom sastavu i svaki put se pomjerimo bliže ka rješenju - kazao je Novalić.

Lijekovi

Denis Zvizdić je kazao da BiH neće izgubiti podršku Svjetske banke i da će pravilnik o regulisanju maksimalne cijene lijekova biti usvojen kada dođe na dnevni red Savjeta ministara.

- Čekamo završne analize i očekujem da će on doći pred Savjet ministara do kraja maja. Nema razloga da građani lijekove plaćaju skuplje nego u regionu - rekao je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana