РС мора да одбаци наметање геноцида

Жељка Домазет, Горан Маунага
РС мора да одбаци наметање геноцида

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик рекао је за "Глас Српске" да је Сребреница несумњиво мјесто страшног злочина над Бошњацима, али и над Србима и да се геноцид није могао десити само на једној од те двије стране.

- Разлика је само у временској динамици када су се ти злочини дешавали. У три године рата убијено је око 3.500 Срба. То нико не може да спори. Међутим, стални захтјеви Бошњака, па и одређени покушаји да се то оквалификује као геноцид, морају да буду одбачени. Ако се десио геноцид над Бошњацима, десио се геноцид и над Србима. Срби су убијани континуирано и смишљено. Убијане су жене, дјеца и старци - рекао је Додик говорећи о изјави министра безбједности БиХ и члана СДС-а Драгана Мектића који је у интервјуу за издање загребачког "Вечерњег листа" за БиХ рекао да Срби морају проживјети катарзу и признати геноцид над Бошњацима у Сребреници.

Додик је подсјетио да су подаци које је својевремено дала Влада РС у фамозном извјештају о Сребреници уз зелено свјетло тадашњег предсједника Српске Драгана Чавића коришћени као основа за процесе који су вођени према појединцима, а не једном народу.

- Бошњаци су пожурили да злочине у Сребреници над Бошњацима окарактеришу као геноцид. То је неприхватљиво и када долази од њих, а поготово од оних из РС који на тај начин покушавају да оквалификују те догађаје. Потребно је формирати нову међународну комисију јер је очигледно да она која је била под руководством СДС-а и направила извјештај о Сребреници није утврдила праве податке. Само нова верификација ових догађаја може да буде основа за било какву оцјену тога што се дешавало - рекао је Додик и додао да је индикативно да гарнитура која је на власти на нивоу БиХ не чини ништа да открије ко је наредио и покушао да убије предсједника Србије Александра Вучића када је долазио у Поточаре и Сребреницу и да се о томе намјерно ћути и ништа не рјешава.

Мектићева изјава изазвала је бурне реакције и осуде које су стигле од званичника и удружења проистеклих из рата у РС. На питање новинара "сматрате ли да је у Сребреници почињен геноцид над Бошњацима", Мектић је одговорио да "ту нема шта казати с обзиром на то да је геноцид јавно признао и сам Милорад Додик још 2012. године".

- А постоје и релевантни документи који доказују геноцид и то морамо признати. Погледајмо у Њемачкој, опет се њемачки парламент неки дан извинио за холокауст. Ми Срби морамо проћи ту катарзу и признати геноцид. Нико не може злочине, попут оних у Сребреници, радити у моје име - рекао је Мектић у спорном интервјуу.

Његове ријечи потврђује и аудио-запис разговора који је објавио новинар "Вечерњег листа", али Мектић тврди да то није рекао.

- То у потпуности одбацујем и демантујем. О злочину у Сребреници говорио сам у контексту Додикове изјаве да му је потпуно јасно и да је недвосмислено да је у Сребреници почињен геноцид - рекао је Мектић.

Он је јуче "Гласу Српске" рекао да је његов став да у Сребреници није било геноцида, него да је почињен злочин.

- Можда сам се погрешно изразио у интервјуу. Новинару сам, када сам ауторизовао текст, послао поруку да умјесто ријечи геноцид стави велики злочин, али он то није учинио - тврди Мектић.

Хасан Хајдар Дијаб, који је аутор интервјуа са Мактићем, рекао је да су разговарали 2. фебруара и да се он послије тога није јављао за ауторизацију нити је питао када ће бити објављен.

- Назвао ме тек 9. фебруара у раним јутарњим часовима када смо у најави броја "Вечерњег листа" ставили да ће бити интервју са господином Мектићем и ставили наслов да се Срби морају извинити за геноцид. Молио ме да ли могу да убацим у текст да је то чак и господин Додик 2012. године казао и признао геноцид у Сребреници. На његову сугестију смо то додали. Мектић је, по свему судећи, покушао тиме да смањи ефекат објављеног интервјуа - рекао је Дијаб и додао да су били приморани да емитују тонски запис његовог разговора са Мектићем зато што га је негирао и демантовао, чиме је довео у питање његов кредибилитет као новинара.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да није тачна Мектићева изјава да је Додик раније изјавио да је недвосмислено да се у Сребреници догодио геноцид.

- Очекујем да се СДС и Савез за промјене или јавно ограде од Мектића и га опозову са позиције министра. У супротном ће потврдити да мисле исто што и он. Мектићева изјава у интервјуу представља најсрамнију потврду издајничке политике коју више од три године у Сарајеву воде кадрови СДС-а и Савеза за промјене - каже Кошарац.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да изјава да Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници није став ни Мектића, нити СДС-а.

- Мектић је саопштио да је ријеч о измонтираној изјави с циљем његове дискредитације - рекао је Говедарица.

Политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић рекао је да су Мектићеви покушаји да демантује своју изјаву да је прихватио лаж о геноциду у Сребреници неубједљиви и смијешни.

- Он је додворички почео да се слаже са тврдњама да је у Сребреници извршен геноцид. Можда није директно говорио о геноциду, али је снисходљиво прихватао став хрватских новинара да су геноцид извршили Срби - каже Анђелковић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да документа указују да није тачна теза о наводном геноциду над Бошњацима у Сребреници.

- Геноцид је пројекција коју покушавају да наметну Бошњаци уз сагласност са странцима. Онда не чуде покушаји ширења лажи и наметања колективне одговорности српском народу од људи који имају конекције са страним службама - истиче Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана