RS ima pravo na referendum

Dragana Keleč
RS ima pravo na referendum

Banjaluka - Vijeće naroda RS nije juče prihvatilo odluku Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS i delegat Kluba Hrvata Nada Tešanović rekla je da nije bilo saglasnosti o odluci Kluba Bošnjaka o vetu na odluku o referendumu i da su svi klubovi osim bošnjačkog bili protiv.

- Postoji zakonsko pravo da se građani RS izjasne na referendumu o pravosuđu BiH, jer je to demokratski čin koji je prisutan u svim zemljama i ne vidim zašto to ne bi bilo i u RS - istakla je Tešanovićeva.

Naglasila je da će već danas biti održana sjednica Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, ali da nije realno očekivanje da će biti postignuta saglasnost o ovom pitanju. Ako ni Zajednička komisija ne bude postigla saglasnost, konačnu odluku donijeće Ustavni sud RS.

Delegat Kluba Srba Živko Marjanac kaže da je referendum ustavno pravo RS.

- Postavlja se pitanje po čemu je odluka o raspisivanju referenduma neustavna. Ovo je politikantstvo kojim ljudi pokušavaju da na ovaj način drže tenzije da bi obezbijedili naredni mandat u Vijeću naroda ili parlamentu Srpske - istakao je Marjanac.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS i delegat Kluba Bošnjaka Kemo Čamdžija smatra da Narodna skupština ne može donositi odluke o pitanjima koja se odnose na organe BiH, već samo na pitanja iz nadležnosti entiteta. Čamdžija je naglasio da tematika ovog referenduma nema ustavni osnov i ponovio da će Klub Bošnjaka tražiti i ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS i da očekuje da će taj zakon osporiti Ustavni sud BiH.

Bošnjački veto podijelio je Klub Hrvata, čija su dva delegata podržala tu odluku, a šest ih je bilo suzdržano. Delegat u Klubu Hrvata Željko Stipić iz HSP-a BiH potvrdio je da je sa Mijom Perkunićem iz HDZ-a 1990 podržao odluku Kluba Bošnjaka.

Pravnici i političari iz RS istakli su ranije da u Zakonu o referendumu nema odredaba suprotnih ustavima RS i BiH i da pokretanje zahtjeva za ocjenu njegove ustavnosti i zakonitosti pet godina nakon usvajanja predstavlja političku zloupotrebu.

Narodna skupština RS usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma, a Klub Bošnjaka je osam dana kasnije uložio veto.

Stevandić

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izrazio je juče zadovoljstvo demokratskim kapacitetima Srpske jer se u njoj raspravlja o krupnim temama kao što je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Imali smo demokratsku raspravu, glasanje, obrazloženja i najvažnije je da možemo kazati da Srpska pokazuje sav svoj demokratski potencijal i poštivanje svih različitih mišljenja - rekao je Stevandić ističući da je demokratsko pravo RS da se bori za ravnopravnost, ne usmjeravajući nijedan akt protiv bilo kojeg naroda i građanina.

 

Za veto

- Klub Bošnjaka

- Dva delegata iz Kluba Hrvata

Protiv veta

- Klub Srba

- Klub ostalih

Uzdržani

- Šest delegata Kluba Hrvata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana