РС има право на референдум

Драгана Келеч
РС има право на референдум

Бањалука - Вијеће народа РС није јуче прихватило одлуку Клуба Бошњака о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса на одлуку Народне скупштине РС о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Предсједавајући Вијећа народа РС и делегат Клуба Хрвата Нада Тешановић рекла је да није било сагласности о одлуци Клуба Бошњака о вету на одлуку о референдуму и да су сви клубови осим бошњачког били против.

- Постоји законско право да се грађани РС изјасне на референдуму о правосуђу БиХ, јер је то демократски чин који је присутан у свим земљама и не видим зашто то не би било и у РС - истакла је Тешановићева.

Нагласила је да ће већ данас бити одржана сједница Заједничке комисије Вијећа народа и Народне скупштине РС, али да није реално очекивање да ће бити постигнута сагласност о овом питању. Ако ни Заједничка комисија не буде постигла сагласност, коначну одлуку донијеће Уставни суд РС.

Делегат Клуба Срба Живко Марјанац каже да је референдум уставно право РС.

- Поставља се питање по чему је одлука о расписивању референдума неуставна. Ово је политикантство којим људи покушавају да на овај начин држе тензије да би обезбиједили наредни мандат у Вијећу народа или парламенту Српске - истакао је Марјанац.

Потпредсједавајући Вијећа народа РС и делегат Клуба Бошњака Кемо Чамџија сматра да Народна скупштина не може доносити одлуке о питањима која се односе на органе БиХ, већ само на питања из надлежности ентитета. Чамџија је нагласио да тематика овог референдума нема уставни основ и поновио да ће Клуб Бошњака тражити и оцјену уставности Закона о референдуму у РС и да очекује да ће тај закон оспорити Уставни суд БиХ.

Бошњачки вето подијелио је Клуб Хрвата, чија су два делегата подржала ту одлуку, а шест их је било суздржано. Делегат у Клубу Хрвата Жељко Стипић из ХСП-а БиХ потврдио је да је са Мијом Перкунићем из ХДЗ-а 1990 подржао одлуку Клуба Бошњака.

Правници и политичари из РС истакли су раније да у Закону о референдуму нема одредаба супротних уставима РС и БиХ и да покретање захтјева за оцјену његове уставности и законитости пет година након усвајања представља политичку злоупотребу.

Народна скупштина РС усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума, а Клуб Бошњака је осам дана касније уложио вето.

Стевандић

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић изразио је јуче задовољство демократским капацитетима Српске јер се у њој расправља о крупним темама као што је референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

- Имали смо демократску расправу, гласање, образложења и најважније је да можемо казати да Српска показује сав свој демократски потенцијал и поштивање свих различитих мишљења - рекао је Стевандић истичући да је демократско право РС да се бори за равноправност, не усмјеравајући ниједан акт против било којег народа и грађанина.

 

За вето

- Клуб Бошњака

- Два делегата из Клуба Хрвата

Против вета

- Клуб Срба

- Клуб осталих

Уздржани

- Шест делегата Клуба Хрвата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана