РС има моћ да спријечи улазак БиХ у НАТО

nezavisne.com
РС има моћ да спријечи улазак БиХ у НАТО

Вашингтон - Република Српска има моћ да спријечи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извјештају Америчког конгреса о утицају Русије широм свијета, у дијелу који се односи на БиХ.

"Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО-у, морају се усагласити сва три конститутивна народа - Хрвати, Бошњаци и Срби - која су представљена у Предсједништву БиХ, те провести потребне реформе", наведено је у извјештају.

Истакнуто је да је РС аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом.

"Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мјера из Акционог плана за чланство, парламент у РС је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. године у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО-у", наведено је.

Додају да је Русија интензивирала односе са "премијером РС" (предсједником) Милорадом Додиком, што ће, како је упозорено, успорити настојање земље да постане чланица.

"Владимир Путин се с њим више пута сусретао, иако Додик нема никакву државну функцију. Притом, Путин се није сусретао са централним бх. властима, што представља кршење дипломатских протокола. Путин је тиме јасно показао ко је за њега пожељан саговорник", наведено је. Истакли су и да је Русија јавно подржала "референдум за независност РС" (ради се о референдуму о Дану Републике), за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрба у земљи.

"Ако БиХ крене да прави напредак на путу ка НАТО-у, Русија би могла искористити утицај на РС да тај процес успори. Медијски простор је већ припремљен за ту могућност јер се медији у РС ослањају на анти-НАТО и анти-ЕУ садржај из 'Спутњикове' редакције у Београду", наведено је. Додају и то да се руски утицај у Бањалуци види на сваком кораку, јер су киосци и штандови пуни мајица и шоља са мотивима којима се прославља Владимир Путин и Руска Федерација.

Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова, истакла је да је извјештај да се Русија мијеша у односе унутар других земаља некоректан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана