RS i Srbija čvrsta brana od terorizma

Nada Vranković
RS i Srbija čvrsta brana od terorizma

Loznica - Policije RS i Srbije pokazale su juče združenom antiterorističkom vježbom "Drina 2016" da ne postoje izazovi koji su za njih nerješivi i da stanovnicima mogu garantovati maksimalnu bezbjednost.

U vježbi održanoj na graničnom prelazu kod Loznice u prisustvu najviših zvaničnika RS i Srbije učestvovalo je oko 200 pripadnika dviju policija sa pedesetak vozila, pet letjelica i pet plovila. Munjevit odgovor u kriznim situacijama prezentovali su padobranci, ronioci i ekipe u oklopnim vozilima i helikopterima. Specijalne policijske snage demonstrirale su dejstvovanje u situaciji kada teroristi upadaju na carinski terminal i otimaju autobus sa putnicima. Specijalci dejstvuju sa zemlje, a u pomoć pristiže izviđački helikopter. Niko ne može da uđe niti da izađe iz kriznog prostora, a akcija oklopnih vozila ne dozvoljava da krizna situacija eskalira. Iz helikoptera se spuštaju specijalci i uz pomoć oklopnjaka potiskuju teroriste ka Drini, gdje su ih dočekale specijalne jedinice na vodi, a presretnut je i autobus sa teroristima. Korišćeni su i psi specijalno obučeni za otkrivanje terorista, a Hitna pomoć je bila spremna da ukaže pomoć povrijeđenima. Na kraju vježbe je iskočilo pet padobranaca sa zastavama Srbije i RS, SAJ-a, MUP-a RS i Žandarmerije MUP-a Srbije. Tačka na uspješnu demonstraciju vještina i sposobnosti u antiterorističkom djelovanju stavljena je nadlijetanjem helikoptera i završnim postrojavanjem učesnika vježbe i borbenih vozila.

Predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Tomislav Nikolić, koji su posmatrali vježbu, čestitali su pripadnicima policije na uspješno obavljenom zadatku.

- Policija RS i Srbije je osposobljena da uzvrati udarac terorizmu. Vježba je pokazala zajedništvo i usmjerenost ka cilju i sposobnost da se izborimo protiv zla koje pokriva gotovo cijeli svijet. Sigurno da je narod koji ovo gleda mogao da vidi da su policije RS i Srbije osposobljene da uzvrate na bilo kakav udarac našem poretku - naglasio je Dodik.

Nikolić je ocijenio da je vježba "Drina 2016" pokazala kako policije Srbije i RS uspješno sarađuju i da ne postoji zadatak koji ne mogu zajedno da riješe.

- Pripadnici specijalnih snaga Srbije i Srpske bili su kao jedan. Oni su pokazali kako uspešno sarađuju, kako se potpuno razumeju i dopunjuju i kako ne postoji zadatak koji ne možemo zajednički da rešimo - rekao je Nikolić koji se saglasio sa Dodikom u ocjeni da Drina ne može biti granica borbi protiv terorizma, jer terorizam ne poznaje granice.

Direktori policija RS i Srbije Darko Ćulum i Vladimir Rebić istakli su da su dvije policije pokazale spremnost da odgovore na sve izazove.

- Prikazali smo i provjerili obučenost i osposobljenost specijalnih snaga, ali i opreme i naoružanja - kazao je Ćulum.

Rebić je rekao da je terorizam prisutan i na Balkanu i da je cilj da bude poslata brza i jasna poruka da su Srbija i RS sposobne da odgovore na sve izazove.

Vježbi su prisustvovali i premijer RS Željka Cvijanović, ministri dvije vlade i drugi zvaničnici Srpske i Srbije.

Ogromno interesovanje

Vježba je izazvala ogromno interesovanje građana sa obje strane Drine. Demonstraciju specijalaca iz RS i Srbije posmatralo je više od 10.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana