RS dobija vrhunske uslove za liječenje

Dragana Keleč
RS dobija vrhunske uslove za liječenje

Banjaluka - Rekonstrukcijom Centralnog medicinskog bloka i gradnjom sjevernog krila Univerzitetska bolnica - Klinički centar Banjaluka biće jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

Rekao je to juče predsjednik RS Milorad Dodik poslije potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i opremanju centralnog medicinskog bloka, te izgradnji sjevernog krila ove ustanove sa kompanijom "Vamed" iz Beča.

- Po završetku projekta imaćemo najbolje metode liječenja - istakao je Dodik.

On je naglasio da će sve finansijske obaveze za ovaj projekat u iznosu od 84 miliona evra bez PDV-a snositi RS, a ne zdravstveni sistem.

- Sprovedena je tenderska procedura i na poziv se javilo nekoliko renomiranih firmi. Evropska investiciona banka odobrila je dugoročni i povoljan kredit i dala saglasnost na izbor izvođača radova i partnera - istakao je Dodik i podsjetio da je ovo najznačajnija investicija uz izgradnju termoelektrane i autoputa Banjaluka - Doboj.

Naglasio je da projekat u Banjaluci nije jedina investicija u zdravstvo navodeći da će u Nevesinju 11. oktobra biti otvorena bolnica, a da su započete procedure za rekonstrukciju i opremanje bolnica u Doboju i Kasindolu.

Premijer RS Željka Cvijanović istakla je da se u Srpskoj godinama radi na poboljšanju zdravstvenog sektora.

- Izgradili smo bolnicu u Bijeljini, a sada realizujemo ovaj projekat na dobrobit svih građana - rekla je Cvijanovićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da je predviđena obnova centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadrata i dogradnja 17.000 metara kvadratnih objekta sjevernog krila.

 - Biće rekonstruisane i sve klinike i prostori, odnosno tri etaže koje još nisu završene - kazao je Bogdanić.

Direktor kompanije "Vamed" Gerhard Rajter rekao je da predstoji veliki posao uzimajući u obzir da treba faktički da bude izgrađena nova bolnica, dok stara bolnica i dalje mora funkcionisati, za šta su potrebni znanje i ekspertize. Rok za završetak radova je 42 mjeseca plus dodatnih 30 dana.

Direktor Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka Mirko Stanetić je istakao da je imao samo sedam godina kada je počela priča o rekonstrukciji Kliničkog centra poslije zemljotresa 1969. godine.

- Potpisivanje ovog ugovora znači da se ostvaruje jedan san, koji traje duže od 50 godina sa željom da pod jedan krov stavimo sve naše klinike i zavode - istakao je Stanetić.

Uslovi

Rekonstrukcija i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnja novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka biće finansirani kreditnim sredstvima Evropske investicione banke. Rok otplate kredita je 20 godina sa desetogodišnjim grejs periodom i kamatnom stopom od 1,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana