РС добија резиденцију у Источном Сарајеву

Свјетлана Шурлан
РС добија резиденцију у Источном Сарајеву

Бањалука - Представници РС у институцијама БиХ ускоро би требало да добију просторије за рад и смјештај у Источном Сарајеву.

Влада РС расписала је јуче јавни позив за куповину објекта резиденцијалног карактера на подручју општине Источно Ново Сарајево или Источна Илиџа за потребе смјештаја представника РС у институцијама БиХ. Укупна корисна површина објекта треба да износи од 7.000 до 9.000 квадратних метара, а објекат треба да има два дијела - репрезентативни и пословни. Репрезентативни дио треба да садржи кабинете, конгресну дворану, прес-салу, апартмане, собе за пратеће особље, ресторан и пратеће просторе, док пословни дио треба да има такође кабинете, прес-салу, ресторан и пратеће просторе, али и канцеларије и сале за састанке.

Захтијева се и да објекат има властиту трафо-станицу, агрегатско и непрекидно напајање електричном енергијом, јединствени информациони систем и систем техничког обезбјеђења, котловницу и расхладну централу и резервно гријање са електрокотловима.

- Објекат мора да има властити паркинг простор са најмање 50 паркинг мјеста, а ако нема гаражни простор, дио паркинга мора да буде наткривен - истакли су у Влади.

Објекат треба да буде усељив најкасније осам мјесеци од дана потписивања уговора уз предуслов да су потпуно регулисани власнички односи. Локација објекта мора имати приступ са главне саобраћајнице. Јавним позивом није обухваћена набавка намјештаја за тражени објекат.

Предсједник РС Милорад Додик 2011. године је најавио грађење објекта у којем би били смјештени представници РС, а како би се заштитили од различитих врста напада којима су изложени у Сарајеву. Додик је тада рекао да функционери, савјетници, секретарице, па чак и спремачице, нису сигурни у Сарајеву и да су константно изложени линчу. Вјетар у леђа овој иницијативи дала је и прошлогодишња талачка криза када су представници РС били сатима заточени у згради институција БиХ у Сарајеву.

Дугогодишњи посланик и делегат у Парламенту БиХ Душанка Мајкић сматра да је идеја о куповини објекта за смјештај српских кадрова у институцијама БиХ одлична.

- Ово је први доказ да РС почиње да уређује ово важно питање. Представници РС у Сарајеву су до сада били смјештени на мјестима која нису била за ту намјену. Годинама сам боравила у хотелу који не испуњава основне услове, јер се налази у оквиру бензинске пумпе. Такав смјештај је имала већина наших људи који раде у Сарајеву - истакла је Мајкићева.

Она је истакла да је важно и да ће представници Српске у институцијама БиХ бити заједно.

- Моћи ћемо да се консултујемо и усаглашавамо у вези са законима и другим одлукама које се доносе у институцијама БиХ - рекла је Мајкићева и истакла да ће то омогућити да се његује дух заједништва РС.

Мајкићева сматра да је куповина објекта у Источном Сарајеву битна и са безбједносног аспекта.

- Ко год на јасан начин заступа интересе Српске, он је у позицији да је безбједносно интересантан другој страни, а овим ће се постићи то да будемо своји на своме - нагласила је Мајкићева и додала да су посланици, делегати и министри из РС у институцијама БиХ морали да се састају или у Сарајеву или у кафанама.

Јавни позив је отворен до 20. октобра 2014. године.

Услови

Понуде на јавни позив могу да доставе правна и физичка лица која нису кажњавања за кривична дјела корупције, преваре, организованог криминала или злоупотребу службеног положаја. Услов је и да су измирила обавезе по основу пореза и доприноса према Пореској управи РС и Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана