РС диже зид између дјеце и педофила

Свјетлана Шурлан, Данијела Стоканић
РС диже зид између дјеце и педофила

Бањалука - Регистар педофила објединиће све податке о особама које су правоснажно осуђене због сексуалних злоупотреба и искоришћавања дјеце, а сви субјекти који раде са дјецом мораће своје запослене провјерити кроз тај регистар.

Предвиђено је то радном верзијом нацрта закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела против полног интегритета и искоришћавања дјеце, који су јуче презентовали представници Министарства правде РС и радне групе која је радила на његовој изради.

Професорица Правног факултета у Бањалуци и предсједница радне групе за израду овог закона Иванка Марковић је рекла да је сврха закона да заштити дјецу од сексуалног злостављања и искоришћавања и да спријечи лица осуђена за ту врсту кривичних дјела да га понове.

- Регистар ће садржавати све податке који омогућавају идентификовање лица која су извршила поменута кривична дјела - име, презиме, датум и мјесто рођења, јединствени матични број, адресу становања, податке о запослењу, њихову фотографију у вријеме када су правоснажно осуђени и када су одслужили казну и друге неопходне податке - рекла је Марковићева.

Предвиђено је да регистар води Министарство унутрашњих послова РС.

- У регистар ће бити уписана лица која су већ у општој казненој евиденцији и они који ће убудуће бити правоснажно осуђени - рекла је Марковићева.

Говорећи о доступности регистра јавности, Марковићева је рекла да је одлучено да он буде полузатвореног типа.

- Право увида у податке имаће сви органи који се баве правосуђем и унутрашњим пословима. Наметнута је и обавеза да сви органи, институције, удружења, спортски клубови и други субјекти који у раду остварују непосредни контакт са дјецом морају да провјере да ли су лица која запошљавају евидентирана у регистру. Регистар неће бити доступан јавности у потпуности због могућности да би посљедице тога могла да трпи породица педофила - истакла је Марковићева.

Предвиђено је и да лицима уписаним у регистар буде прописана обавеза да се једном годишње јављају полицији и да када путују пријаве гдје иду и колико ће остати у одређеном мјесту. Планирано је да та обавеза траје десет година након одслужене казне, под условом да у том периоду педофил не изврши ново кривично дјело.

- Та лица остаће у регистру доживотно, јер је Кривични законик прописао да се осуда за ова кривична дјела не брише, што је изузетна одредба - истакла је Марковићева.

Помоћник министра правде РС Слободан Зец је рекао да је обавеза формирања регистра прописана Кривичним закоником који је на снази од јула.

- Када нацрт овог закона буде завршен, он ће бити достављен Влади, а затим и Народној скупштини на коначно усвајање. Позивамо јавност, стручну и професионалну заједницу да дају допринос у креирању што квалитетнијег текста закона - истакао је Зец.

Колико ће лица бити уписано у регистар тек ће бити утврђено када из судова буду прикупљени подаци о правоснажним пресудама.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да ће формирање регистра педофила допринијети да безбједност дјеце буде подигнута на виши ниво.

- Добро је да на једном мјесту имамо такве податке и да водимо рачуна о том питању, јер сви смо свједоци шта се све дешава и по школама и по другим институцијама и установама - истакао је Дамјановић.

Кривична дјела учињена на штету дјеце су честа, а то потврђују и подаци МУП-а РС, који показују да је од почетка 2015. до краја августа ове године евидентирано 56 кривичних дјела против полног интегритета у којима су жртве дјеца.

Евидентирана кривична дјела против полног интегритета у којима су жртве дјеца

2015. година - 15 кривичних дјела

- 3 силовање

- 2 обљуба над немоћним лицем

- 7 полно насиље над дјецом

- 2 обљуба злоупотребом службеног положаја

- 1 повреда људског достојанства злоупотребом положаја

2016. година - 28 кривичних дјела

- 4 обљуба над немоћним лицем

- 10 полно насиље над дјецом

- 9 задовољавање полне страсти пред другима

- 3 искоришћавање дјеце и малољетних лица за порнографију

- 2 производња, посједовање и приказивање дјечије порнографије

Осам мјесеци 2017. године - 13 кривичних дјела

- 1 обљуба над немоћним лицем

- 7 полно насиље над дјететом

- 1 производња, посједовање и приказивање дјечије порнографије

- 2 задовољење полних страсти пред другима

- 1 обљуба злоупотребом положаја

- 1 полно узнемиравање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана