РС ће покренути развој Сребренице

Крстина Ћирковић
РС ће покренути развој Сребренице

Сребреница - Политика која ће бити вођена у Сребреници драстично ће се разликовати од досадашње и биће усмјерена у развој инфраструктуре и привреде, а једино што неће бити мијењано је обиљежавање годишњица злочина почињених на том подручју у протеклом рату.

О томе су се јуче усагласили предсједник РС Милорад Додик и новоизабрани начелник Сребренице Младен Грујичић који су најавили низ пројеката и инвестиција. Као предуслов за то је означено брзо формирање власти у Сребреници коју ће чинити представници Срба и Бошњака.

- Треба креирати атмосферу заједничког рада који је потребан овој општини и људима који живе у Сребреници. Подржавамо 11. јул када се обиљежава страдање Бошњака и ту се неће ништа мијењати. Организатори ће креирати садржаје тог дана, а локална заједница и Влада РС ће бити присутни у обиму као што је до сада било. Све друго у Сребреници је потребно промијенити - рекао је Додик.

Он је најавио да ће се заложити да Влада РС обезбиједи од 300.000 до 500.000 КМ за реконструкцију неког јавног објекта за који се опредијели општинска власт и да ће у реализацији тог програма бити коришћен и новац који је Србија донирала Сребреници. Додик је најавио и реконструкцију свих улица и јавне расвјете гдје је то потребно, јавних објеката и изградњу вртића.

- Пројектима треба да буду обухваћена и рурална подручја и српска и бошњачка и мјешовита села у којима треба ријешити питања снабдијевања водом, изградити путеве и ријешити друге потребе. У току зиме биће урађен елаборат проблема и потреба ове општине у сегментима инфраструктуре и развоја. Треба урадити нове фасаде на зградама да ово мјесто добије оптимистичан изглед и буде привлачно за инвеститоре, а за регулисање корита рјечице Крижевице средства ће обезбиједити РС и Фонд солидарности - истакао је Додик.

Он је казао да је други сегмент програма за Сребреницу економски развој и запошљавање.

- Треба помоћи запошљавање у постојећим фабрикама и привући нове инвеститоре. Након дефинисања програма и израде конкретних пројеката предложићу да у Сребреници буде одржана заједничка сједница влада РС и ФБиХ како би видјели шта могу да помогну и да буду потписана документа која ће гарантовати реализацију преузетих обавеза - истакао је Додик и додао да треба ријешити и питање бање "Губер".

Грујичић је изразио захвалност Додику на  подршци новој политици у Сребреници.

- Она ће бити вођена у интересу свих грађана који овдје живе. Општини Сребреница је потребна нова политика с конкретним рјешењима проблема и припремићемо развојне програме који ће допринијети бољем животу грађана - рекао је Грујичић и додао да је циљ да Сребреница постане узор у регији Бирач.

Сарадња с Дураковићем

Милорад Додик је казао да је била коректна сарадња и са бившим начелником Сребренице Ћамилом Дураковићем.

- Што смо договорили, испоштовао је - рекао је Додик наводећи примјер реконструкције дионице регионалног пута према Зеленом Јадру у коју је Влада РС уложила три милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана