RS bogatija za nove kilometre autoputa

Marijana Miljić foto: V. Stojaković
RS bogatija za nove kilometre autoputa

Laktaši - Prva trasa dionice autoputa "9. januar" od Banjaluke do Prnjavora, na potezu dugom 10,4 kilometra od Laktaša do Drugovića, juče je puštena u saobraćaj, čime je Republika Srpska dobila više od 80 kilometara autoputa.

Prva dionica autoputa Banjaluka - Doboj, od Prnjavora do Doboja u dužini od 36,6 kilometara autoputa otvorena je 11. septembra prošle godine. Gradnja druge dionice od Prnjavora do Banjaluke, počela je u jesen 2014. godine.

Otvaranju nove trase prisustvovali su predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, te premijerka Srpske Željka Cvijanović i ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, brojni drugi zvaničnici i građani.

Dodik je rekao da autoputeve u Srpskoj gradi narod i najavio širenje mreže autoputeva.

- Želimo da obezbijedimo budućnost našoj djeci koja će znati da je jedna generacija našla mogućnost da gradi autoputeve. Neki su htjeli da zaustave gradnju autoputeva i govorili da nam to ne treba. Nismo odustajali ni onda kada su nas pokušali zaustaviti. Nismo stali jer put ne služi da se stane, već da se ide. Nastavljamo gradnju autoputa unutar teritorije RS i sve do granice sa Srbijom u dužini od oko 430 kilometara. RS će na taj način direktno ući u Srbiju, bez naplatnih rampi i bilo čega drugog i biti jedno - naveo je Dodik.

Realizacijom velikih projekata, dodao je, Srpska pokazuje na šta je fokusirana.

- Ovaj autoput je put u budućnost, koji dokazuje ko smo i šta smo. Ovo je put kojim RS ide. Narod je odlučio da gradi autoput koji ga vodi u bolju, prosperitetniju budućnost. Čestitam građanima RS na velikoj pobjedi, koja se zove autoput. Srpska sa autoputevima mijenja svoj lik i ovo nije samo građevinski poduhvat već doprinos ukupnom življenju - kazao je Dodik.

Vučić je istakao da je autoput veoma važan za svakog stanovnika Srpske jer putevi i mostovi spajaju ljude, ali i donose poslove za mlade.

- Izgrađenih deset kilometara autoputa košta desetine miliona evra. To je nešto novo i u Srpskoj i u BiH, nešto veoma važno za svakog građanina Srpske. Svaki kilometar autoputa predstavlja osvajanje nove civilizacije, spajaju nas, ali i sve druge narode. Čestitam RS na važnom rezultatu, a to je da gleda u budućnost, a putevi jesu ono što je najvažnije. RS i Srbija sarađuju odlično i rade konkretne stvari za dobrobit svog naroda - kazao je Vučić i dodao da je Srbija uvijek uz Srpsku i da pomaže kada god to može.

On je poželio vlastima RS da što prije spoje Banjaluku, Doboj, Brčko i Bijeljinu, nakon čega ostaje nekoliko kilometara do Srbije, koja će izgraditi autoput do granice.

Pozdravio je činjenicu da će Srpska krajem ove ili početkom iduće godine imati više od 100 kilometara autoputeva i dodao da će tada i Srbija, kako je planirano, biti prva zemlja u regionu po dužini autoputeva sa izgrađenih više od 1.000 kilometara.

Čubrilović je istakao da će Narodna skupština RS stvarati zakonske okvire za nove projekte i izgradnju Srpske.

- Odgovorno i odlučno gradimo RS na dobrobit njenih građana. Izgradnja je uslov za očuvanje njene dejtonske pozicije u okviru BiH. RS će, naredne godine kada završimo ovaj autoput, imati više od 100 kilometara autoputeva. RS će imati osnovu za napredak cjelokupnog društva - rekao je Čubrilović.

Podsjetio je da je RS prije 2006. godine imala nerazvijenu saobraćajnu infrastrukturu, ali da je predanim radom Vlade to sada promijenjeno.

Puštanjem u saobraćaj jednog dijela dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora vozači će se mnogo brže i lakše kretati na ovoj relaciji. Otvaranjem ove trase trebalo bi da bude rasterećen i prevoj Tutnjevac, na kojem je kretanje u zimskim uslovima posebno problematično. Otvaranjem ove dionice u upotrebu se vraća i petlja "Mahovljani", što će smanjiti saobraćajne gužve u centru Laktaša. Na ovoj dionici autoputa izgrađeno je i 16 objekata, među kojim su tri najznačajnija: vijadukt "Mahovljani", vijadukt "Laktaši 2" i most "Vrbas".

Saradnja i pomoć

Aleksandar Vučić je kazao da Srpska i Srbija odlično sarađuju, a da su predmet njihove saradnje konkretne stvari.

- Kada god smo mogli da pomognemo, pomagali smo i pomagaćemo Srpskoj. Želimo da razvijamo dobre odnose i sa Hrvatima i Bošnjacima, sa BiH koju poštujemo. Srbija će pomagati Srpskoj i FBiH naredne godine još više nego u ovoj - rekao je Vučić.

Milorad Dodik je ocijenio da je ovo najbolji period saradnje RS i Srbije, te za to zahvalio Vučiću.

- Hvala mu i za pomoć koju je Srbija uputila našim opštinama, ali i opštinama u FBiH, gdje su Srbi većinsko stanovništvo - naglasio je Dodik.

Vučić: BiH poštujemo, Srpsku volimo

Predsjednik Srbije je istakao da nije pod pritiscima stranaca da utiče na predsjednika RS Milorada Dodika.

- Ja nikada ne vršim pritiske ni na koga, valjda zbog toga što sam neretko bio izložen različitim pritiscima. Srbija poštuje integritet svih zemalja u regionu. Poštujemo integritet BiH i veoma volimo RS - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je pod pritiskom stranaca da utiče na Dodika i da li dijeli njegovo mišljenje da će Srpska i Srbija jednog dana biti jedno.

Izvođač radova

Izvođač radova na dionici autoputa od Banjaluke do Prnjavora je konzorcijum, koji čine firme "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja, koji su gradili i prvu dionicu autoputa Banjaluka - Doboj, od Doboja do Prnjavora. Nadzor nad radovima povjeren je konzorcijumu koji čine "KuK Consulting South Eastern Europe GmbiH " i H.P. "Gauf ING ".

Mreža autoputeva RS

- 82 kilometara ukupna dužina

- 35 kilometara autoput Banjaluka - Gradiška

- 36,6 kilometara dionica autoputa Doboj - Prnjavor

- 10,4 kilometara trasa Laktaši - Drugovići

Autoput "9. januar" Banjaluka - Doboj

36,6 kilometara - dionica od Doboja do Prnjavora

35,3 kilometara - dionica od Banjaluke do Prnjavora

Dionica od Banjaluka do Prnjavora

septembar 2014 - krčenje i trasiranje

oktobar 2014 - ozvaničen početak radova

april 2017 - počelo asfaltiranje

35 mjeseci - rok za završetak gradnje

Finansiranje gradnje autoputa "9. januar"

185 miliona evra - kredit EBRD za dionicu Doboj - Prnjavor

160 miliona evra - kredit EIB-a za dionicu Banjaluka - Prnjavor

Građevinska operativa

1.000 radnika

120 podizvođača

300 kamiona

300 drugih građevinskih mašina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana