РС богатија за нове километре аутопута

Маријана Миљић фото: В. Стојаковић
РС богатија за нове километре аутопута

Лакташи - Прва траса дионице аутопута "9. јануар" од Бањалуке до Прњавора, на потезу дугом 10,4 километра од Лакташа до Друговића, јуче је пуштена у саобраћај, чиме је Република Српска добила више од 80 километара аутопута.

Прва дионица аутопута Бањалука - Добој, од Прњавора до Добоја у дужини од 36,6 километара аутопута отворена је 11. септембра прошле године. Градња друге дионице од Прњавора до Бањалуке, почела је у јесен 2014. године.

Отварању нове трасе присуствовали су предсједници РС и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, те премијерка Српске Жељка Цвијановић и министри у владама Српске и Србије, представници Српске у институцијама БиХ, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, бројни други званичници и грађани.

Додик је рекао да аутопутеве у Српској гради народ и најавио ширење мреже аутопутева.

- Желимо да обезбиједимо будућност нашој дјеци која ће знати да је једна генерација нашла могућност да гради аутопутеве. Неки су хтјели да зауставе градњу аутопутева и говорили да нам то не треба. Нисмо одустајали ни онда када су нас покушали зауставити. Нисмо стали јер пут не служи да се стане, већ да се иде. Настављамо градњу аутопута унутар територије РС и све до границе са Србијом у дужини од око 430 километара. РС ће на тај начин директно ући у Србију, без наплатних рампи и било чега другог и бити једно - навео је Додик.

Реализацијом великих пројеката, додао је, Српска показује на шта је фокусирана.

- Овај аутопут је пут у будућност, који доказује ко смо и шта смо. Ово је пут којим РС иде. Народ је одлучио да гради аутопут који га води у бољу, просперитетнију будућност. Честитам грађанима РС на великој побједи, која се зове аутопут. Српска са аутопутевима мијења свој лик и ово није само грађевински подухват већ допринос укупном живљењу - казао је Додик.

Вучић је истакао да је аутопут веома важан за сваког становника Српске јер путеви и мостови спајају људе, али и доносе послове за младе.

- Изграђених десет километара аутопута кошта десетине милиона евра. То је нешто ново и у Српској и у БиХ, нешто веома важно за сваког грађанина Српске. Сваки километар аутопута представља освајање нове цивилизације, спајају нас, али и све друге народе. Честитам РС на важном резултату, а то је да гледа у будућност, а путеви јесу оно што је најважније. РС и Србија сарађују одлично и раде конкретне ствари за добробит свог народа - казао је Вучић и додао да је Србија увијек уз Српску и да помаже када год то може.

Он је пожелио властима РС да што прије споје Бањалуку, Добој, Брчко и Бијељину, након чега остаје неколико километара до Србије, која ће изградити аутопут до границе.

Поздравио је чињеницу да ће Српска крајем ове или почетком идуће године имати више од 100 километара аутопутева и додао да ће тада и Србија, како је планирано, бити прва земља у региону по дужини аутопутева са изграђених више од 1.000 километара.

Чубриловић је истакао да ће Народна скупштина РС стварати законске оквире за нове пројекте и изградњу Српске.

- Одговорно и одлучно градимо РС на добробит њених грађана. Изградња је услов за очување њене дејтонске позиције у оквиру БиХ. РС ће, наредне године када завршимо овај аутопут, имати више од 100 километара аутопутева. РС ће имати основу за напредак цјелокупног друштва - рекао је Чубриловић.

Подсјетио је да је РС прије 2006. године имала неразвијену саобраћајну инфраструктуру, али да је преданим радом Владе то сада промијењено.

Пуштањем у саобраћај једног дијела дионице аутопута од Бањалуке до Прњавора возачи ће се много брже и лакше кретати на овој релацији. Отварањем ове трасе требало би да буде растерећен и превој Тутњевац, на којем је кретање у зимским условима посебно проблематично. Отварањем ове дионице у употребу се враћа и петља "Маховљани", што ће смањити саобраћајне гужве у центру Лакташа. На овој дионици аутопута изграђено је и 16 објеката, међу којим су три најзначајнија: вијадукт "Маховљани", вијадукт "Лакташи 2" и мост "Врбас".

Сарадња и помоћ

Александар Вучић је казао да Српска и Србија одлично сарађују, а да су предмет њихове сарадње конкретне ствари.

- Када год смо могли да помогнемо, помагали смо и помагаћемо Српској. Желимо да развијамо добре односе и са Хрватима и Бошњацима, са БиХ коју поштујемо. Србија ће помагати Српској и ФБиХ наредне године још више него у овој - рекао је Вучић.

Милорад Додик је оцијенио да је ово најбољи период сарадње РС и Србије, те за то захвалио Вучићу.

- Хвала му и за помоћ коју је Србија упутила нашим општинама, али и општинама у ФБиХ, гдје су Срби већинско становништво - нагласио је Додик.

Вучић: БиХ поштујемо, Српску волимо

Предсједник Србије је истакао да није под притисцима странаца да утиче на предсједника РС Милорада Додика.

- Ја никада не вршим притиске ни на кога, ваљда због тога што сам неретко био изложен различитим притисцима. Србија поштује интегритет свих земаља у региону. Поштујемо интегритет БиХ и веома волимо РС - рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је под притиском странаца да утиче на Додика и да ли дијели његово мишљење да ће Српска и Србија једног дана бити једно.

Извођач радова

Извођач радова на дионици аутопута од Бањалуке до Прњавора је конзорцијум, који чине фирме "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља, који су градили и прву дионицу аутопута Бањалука - Добој, од Добоја до Прњавора. Надзор над радовима повјерен је конзорцијуму који чине "KuK Consulting South Eastern Europe GmbiH " и H.P. "Gauf ING ".

Мрежа аутопутева РС

- 82 километара укупна дужина

- 35 километара аутопут Бањалука - Градишка

- 36,6 километара дионица аутопута Добој - Прњавор

- 10,4 километара траса Лакташи - Друговићи

Аутопут "9. јануар" Бањалука - Добој

36,6 километара - дионица од Добоја до Прњавора

35,3 километара - дионица од Бањалуке до Прњавора

Дионица од Бањалука до Прњавора

септембар 2014 - крчење и трасирање

октобар 2014 - озваничен почетак радова

април 2017 - почело асфалтирање

35 мјесеци - рок за завршетак градње

Финансирање градње аутопута "9. јануар"

185 милиона евра - кредит ЕБРД за дионицу Добој - Прњавор

160 милиона евра - кредит ЕИБ-а за дионицу Бањалука - Прњавор

Грађевинска оператива

1.000 радника

120 подизвођача

300 камиона

300 других грађевинских машина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана