RAK opet nije dobio direktora

Srna
RAK opet nije dobio direktora

Sarajevo - Savjet Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ na današnjoj sjednici u Sarajevu nije uspio da riješi problem potvrđivanja Srđana Rajčevića na funkciju generalnog direktora ove agencije.

Predsjedavajući Savjeta RAK-a Plamenko Čustović rekao je novinarima da Savjet još nema "čistu" situaciju u vezi sa ovim problemom, tim prije, jer od Savjeta ministara BiH nisu dobili odgovore, niti pojašnjenja u vezi sa rješavanjem ovog pitanja.

"Nadali smo se da ćemo do danas imati žčistu situacijuž, ali toga nema, jer Savjet ministara BiH nije donio nikakvu odluku, niti nam je odgovorio na drugi dopis koji smo im dostavili, tražeći da se ovaj problem riješi", rekao je Čustović.

On kaže da je Savjet RAK-a zbog toga odlučio da ponovi dopis Savjetu ministara BiH, ali i da određene dopise i upite pošalje u OHR, Delegaciju EU u BiH, OEBS-u i Delegaciji Savjeta Evrope u BiH s ciljem stvaranja uslova za normalan rad Agencije.

"Smatramo da Savjet ministara BiH nije postupio u skladu sa svojim zakonskim obavezama i od njih tražimo da to učine u najkraćem mogućem roku, a od relevantnih međunarodnih faktora da se uključe u ovaj proces", naveo je Čustović.

Prema njegovim rriječima, zakonska rješenja nisu dovoljno jasna što RAK-u "vezuje ruke" da okonča proces imenovanja direktora Agencije.

On je precizirao da Savjet RAK-a pred sobom ima nekoliko varijanti izlaska iz ove neugodne situacije i izbora prvog čovjeka Agencije.

Prva je, kaže on, da dosadašnji direktor Kemal Huseinović bude imenovan za v.d. direktora Agencije do izbora novog direktora, druga je da tu funkciju privremeno kao vršilac dužnosti obavlja neko od zaposlenih u RAK-u i treća je da Savjet potvrdi imenovanje Srđana Rajčevića za generalnog direktora.

Čustović je najavio da će nova sjednika Savjeta RAK-a posvećenja imenovanju direktora Agencije biti održana 8. septembra.

Imenovanje Srđana Rajčevića na funkciju generalnog direktora RAK-a trebalo bi da bude razmatrano na sjednici Savjeta ministara BiH 3. septembra.

Bilo je planirano da Savjet RAK-a ovo pitanje razmatra sredinom avgusta, ali je ta sjednica odgođena da bi bilo obezbijeđeno prisustvo svih članova Savjeta prilikom rasprave o ovako važnom i osjetljivom pitanju.

Savjet RAK-a još je 30. maja dostavio Savjetu ministara BiH odluku o imenovanju Rajčevića za novog generalnog direktora Agencije. Savjet ministara do sada nije potvrdio Rajčevićevo imenovanje, iako je za to

zakonom predviđeni rok bio 30 dana, odnosno kraj juna.

Mandat Kemalu Huseinoviću, koji je i dalje na čelu RAK-a, istekao je još 2008. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana