Puzigaća preživio, sjednica prekinuta

Vedrana Kulaga
Puzigaća preživio, sjednica prekinuta

Sarajevo - Sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH juče je obilježila burna rasprava o zahtjevu dijela Kluba Srba da na dnevni red dođe zahtjev za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće (SNSD), ali se na tom putu ispriječio mehanizam vitalnog nacionalnog interesa.

Zahtjev za njegovu smjenu stigao je nakon što je Puzigaća sa predsjedavajućom Doma naroda Lidijom Bradarom (HDZ BiH) prošle sedmice potpisao akt u kojem se navodi da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, koji su predložili SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka, spada u pitanje od vitalnog nacionalnog interesa.

Bradara je juče zatražila da smjena Puzigaće bude razmatrana kao pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je izazvalo burnu raspravu delegata. Puzigaća je potvrdio da se o smjeni odlučuje kao o vitalnom nacionalnom interesu, dok je Klub Bošnjaka zatražio autentično tumačenje zakona od Ustavno-pravne komisije.

Ukoliko većina rukovodstva Doma naroda FBiH kaže da je Puzigaćina smjena pitanje vitalnog nacionalnog interesa, odluka o smjeni mora biti izglasana natpolovičnom većinom svakog kluba u domu, što bi moglo značiti da do smjene neće doći jer HDZ, koji čini većinu u Klubu hrvatskog naroda, ne podržava njegovu smjenu.

Delegat srpskog naroda Mile Marčeta rekao je da Klub Srba ne postoji te da pitanje smjene treba skinuti sa dnevnog reda.

- Kada je klub zasjedao, osim ovih pojedinaca koji hoće da ušićare nešto, šta je razlog da se Puzigaća mijenja - upitao je Marčeta.

Zamjenik predsjedavajućeg doma Jasenko Tufekčić smatra da Bradara “govori o nečemu s čime se želi stvoriti prostor da neko nekoga želi prevariti, odnosno opstruisati rad doma”.

Bradara je uzvratila da nikada nije zloupotrijebila Ustav.

- Nisam rekla da je to štetno, već da se postupi po toj proceduri. To što je Puzigaća na moj zahtjev ustvrdio da Prijedlog zakona o izbornim jedinicima i broju mandata Parlamenta FBiH spada u listu vitalnih nacionalnih interesa nije opravdan razlog za smjenu - dodala je Bradara.

Predsjedavajući Kluba Srba Slaviša Šućur naglasio je da se ovdje radi o razrješenju, a ne o imenovanju, tvrdeći da je interesantna i nepobitna činjenica da je Puzigaća vitalni interes hrvatskog naroda.

Zbog nemogućnosti usaglašavanja dnevnog reda redovne sjednice, nakon nekoliko časova je odlučeno da će ipak prvo biti održana vanredna sjednica sa samo jednom tačkom, odnosno Prijedlogom zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji su se juče i okupili ispred zgrade Parlamenta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana