Puzigaća: Potpisao sam da je zakon štetan po vitalni nacionalni interes

Srna
Puzigaća: Potpisao sam da je zakon štetan po vitalni nacionalni interes

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Drago Puzigaća /SNSD/ potvrdio je da je potpisao akt kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes.

“Potpisao sam jer ovo pitanje spada u vitalni nacionalni interes jednog naroda. Smatram da je potrebno postići konsenzus. Ko smatra drugačije, imaju glasanje u Domu naroda. Ako klubovi izglasaju dvotrećinski, to pitanje je riješeno i ide na Ustavni sud i zna se epilog”, rekao je Puzigaća.


Komentarišući najave da bi Klub Srba mogao da na redovnoj sjednici Doma naroda, zakazanoj za 26. juli, pokrene pitanje njegove smjene, Puzigaća je izjavio da je to njihovo legitimno pravo i dodao da “rade šta god hoće”, prenose federalni mediji.

Iako je bila zakazana za 13.00 časova, današnja vanredna sjednica Doma naroda FBiH počela je u 17.00 časova, ali je odmah potom završena zbog nedostatka kvoruma.

Budući da je u sali prisustvovalo 15 delegata, predsjedavajući Doma Lidija Bradara konstatovala je da ne postoji kvorum za održavanje sjednice.

Trebalo je da delegati razmatraju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, čiji su predlagači parlamentarci iz reda SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke.

Budući da je zakon već usvojen u Predstavničkom domu, njegovim odobravanjem u Domu naroda bilo bi omogućeno da stupi na snagu.

Prema vežećim propisima, ako dva člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni interes, onda je potrebna dvotrećinska većina iz svakog kluba naroda da bi se zakon poslao na Ustavni sud FBiH.

S obzirom na to da su poslanici iz HDZ-a u Klubu Hrvata protiv donošenja navedenog zakona, u ovom Klubu ne postoji dvotrećinska većina, te bi zakon, prema predviđanjima, bio oboren.

Četiri delegata u Klubu Srba uputila su u proceduru zahtjev za smjenu Puzigaće.

Potpisnici zahtjeva traže da smjena Puzigaće i imenovanje novog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda FBiH budu uvršteni u dnevni red redovne sjednice zakazane za 26. juli.

Zakon je prije mjesec usvojen na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, kojoj nisu prisustvovali poslanici Kluba HDZ-HNS.

Predlagači ističu da ovaj prijedlog rješava problem implementacije izbornih rezultata nakon Opštih izbora u oktobru, a koji je nastao kao rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, te zato očekuju podršku u Domu naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana