Путовања по свијету изузета из кризе власти

Жељка Домазет
Путовања по свијету изузета из кризе власти

Сарајево - Руководство Представничког дома Парламента БиХ, које због кризе власти већ дуже вријеме не успијева да постигне договор да на разматрање уврсти иједно од најкрупнијих питања, показује изузетну ефикасност када треба да одобри путовања парламентараца у иностранство.

Примјер је сједница одржана 17. априла на којој је одобрено путовање на 12 свјетских дестинација за 27 посланика и чланова пратећег особља. Нека од њих су већ реализована, а преостали ће путовати идућег мјесеца. У неким случајевима трошкове пута и смјештаја сносили су организатори, али Парламент БиХ плаћа посланицима све друго што их сљедује, попут дневница и путног осигурања.

Колегијум Представничког дома Парламента БиХ, у којем сједе Младен Босић из СДС-а, Шефик Џаферовић из СДА и Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ, потврдио је раније дату усмену сагласност па су посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул и делегат Марио Караматић из ХСС-а, као чланови Групе пријатељства Парламента БиХ за сарадњу са земљама средње и источне Европе, били у мисији која је посматрала изборе у Азербејџану.

Дата је и сагласност за учешће Шемсудина Мехмедовића из СДА, Ненада Лалића из СДС-а и шефа Одјељења за издавачку дјелатност и публикације Парламента БиХ Омара Филиповића на Интерпарламентарној конференцији о инструментима претприступне подршке за рурални развој. Они су ишли у Београд, а конференција је одржана у организацији Европског парламента и Народне скупштине Србије. Нермина Капетановић из СДА ишла је 27. априла на састанак Извршног комитета Европског парламентарног форума за популацију и развој у Бриселу. Салко Соколовић из Независног блока, Милица Марковић из СНСД-а, Менсура Бегановић из СДП-а и секретар делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Франкофоније Аднан Бешић присуствовали су 4. и 5. маја сједници Комитета за сарадњу и развој Парламентарне скупштине Франкофоније у Риму.

Посланик ХДЗ-а БиХ и предсједавајући Заједничке комисије Парламента БиХ за европске интеграције Никола Ловриновић учествовао је на међународној парламентарној конференцији о теми “Идејом ЕУ до мира и развоја” која је 11. и 12. маја у организацији Одбора за европске интеграције Народне скупштине Србије одржана у Београду.

Александри Пандуревић из СДС-а, која је предсједавајућа Сталне делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, секретару и преводиоцу одобрено је путовање на ОЕБС-ов економски и еколошки форум који би требало да буде одржан у Венецији или Трсту 24. и 25. маја. Дом народа Парламента БиХ је донио одлуку да на том засједању учествују и Халид Гењац из СДА и Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ.

Предсједавајући Сталне делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Интерпарламентарне уније Ненад Лалић из СДС-а, његов замјеник Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ, Салко Соколовић из Независног блока и секретар делегације боравиће 24. и 25. маја на регионалном семинару за парламенте централне и источне Европе и централне Азије у Београду. Сенаду Шепићу из Независног блока омогућено је учешће на сједници Комитета за политичке односе и демократију Парламентарне скупштине Савјета Европе у Атини 22. маја, а Дамиру Арнауту из СББ-а на сједници Комитета за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савјета Европе у Рејкјавику 22. и 23. маја.

Сталној делегацији Парламента БиХ у Парламентарној скупштини НАТО-а коју чине Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ, Асим Сарајлић из СДА и секретар Жељко Грубешић одобрено је учешће на прољећном засједању Парламентарне скупштине НАТО-а у Варшави од 25. до 28. маја. Донесена је и одлука о учешћу Борјане Кришто из ХДЗ-а БиХ на Глобалном форуму жена политичарки 2018. године у Виљнусу у Литванији од 6. до 8. маја. Шефику Џаферовићу из СДА је одобрено путовање на Глобални форум отвореног владиног партнерства у Тбилисију од 17. до 19. јула.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић каже да серија путовања показује сав апсурд рада Парламента БиХ.

  • Руководство Представничког дома не може да се договори о кључним стварима у овој земљи, али одлично функционише када треба да одобри путовања. Сједнице Представничког дома се врло ријетко одржавају, не расправљамо о кључним проблемима, али се путује као да све функционише и да је у најбољем реду. Дошли смо до таквог апсурда да наши посланици иду да посматрају изборе у другим земљама, а не знамо како ријешити проблеме који доводе у питање изборе у БиХ - истакла је Мајкићева и додала да је ово најнеефикаснији сазив Парламента БиХ и да се у сивило уклопио и Савјет министара БиХ, који не ради, али и његови чланови обилазе свијет о трошку државе.

Милионски трошак

Према подацима Заједничке службе Парламента БиХ, од 1. јануара 2015. до 15. марта 2018. године парламентарци су на путовања потрошили више од милион марака.

На путовања у иностранство потрошено је 841.714, а на путовања у земљи 281.310 КМ. Највише новца потрошили су Сенад Шепић (Независни блок), Огњен Тадић (СДС/Народна странка) и Саша Магазиновић (СДП).

Најкрупнија питања која су заустављена у Парламенту БиХ

- Измјене Изборног закона БиХ на основу одлуке Уставног суда БиХ, због чега постоји опасност да резултати општих избора заказаних за октобар неће моћи бити примијењени у потпуности

- Измјене закона који се односе на поступање безбједносних агенција у највећим случајевима организованог криминала и тероризма које је наложио Уставни суд БиХ

- Потпуни изостанак парламентарне контроле над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ усљед нефункционисања комисије Парламента БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана