Путовања по свијету и даље по “шупљим” правилима

Ведрана Кулага
Путовања по свијету и даље по “шупљим” правилима

Сарајево - Службена путовања посланика и делегата у Парламенту БиХ и међународне активности годинама су под лупом, јер се у многим случајевима показало да нису дали никакве резултате нити корист за грађане, већ само утањила касу, а слично стање би се могло наставити јер су надлежни прије краја ставили тачку на започети посао.

Парламентарци годишње на путовања потроше неколико стотина хиљада марака, по чему доста добро прате колеге из осталих институција БиХ. Често су присутни на семинарима и конференцијама у Европи, али и на другим континентима.

Одређена правила понашања дефинисана су Правилником о међународним активностима, а ревизори су објелоданили у нацрту извјештаја о финансијској ревизији Парламента БиХ да је лани покушано да нешто буде промијењено, али безуспјешно.

У том документу навели су да је рађено на изради новог правилника о међународним активностима којим је углавном регулисано планирање међународних активности, облици међународне сарадње и њена реализација, али и службена путовања чланова Парламента БиХ.

- Активности нису резултовале усвајањем новог правилника којим би биле отклоњене уочене недоречености, дилеме, непрецизности те уведена квалитетнија рјешења. Све то нам говори да треба уложити додатне напоре с циљем регулисања парламентарног живота на далеко ефикаснији начин - оцијенили су ревизори.

Ревизија, како су навели, ова питања анализира искључиво са аспекта утицаја на финансијско пословање, а ни у ком случају не улази у оквире било какве политичке борбе и дјеловања.

- Посљедица постојећег стања је могуће неоправдано и неефикасно коришћење новца пореских обвезника - подвукли су ревизори у нацрту извјештаја о финансијском пословању Парламента БиХ у 2017. години.

Руководству Парламента су поручили да треба да нађу рјешења да би активности посланика и делегата пролазиле без икаквих дилема када је у питању трошење новца, уз оцјену да све што прије треба преточити у писана правила.

Посланици и делегати лани су за путовања потрошили више од 718.000 марака, од чега је готово 80 одсто отишло на пут у иностранство. Та путовања се махом односе на присуствовање парламентараца на међународним конференцијама, сталним засједањима и другом.

Анализом путних трошкова уочено је да нема квалитетног плана путовања са анализама оправданости, недостаје дио документације, а путни налози нису правилно попуњавани. То је био разлог што су ревизори подвукли да треба радити на побољшању контроле оправданости и ефеката службених путовања.

Из Парламента БиХ нисмо добили одговоре на питања која су им послата 9. јула, а која се односе на израду правилника о међународним активностима нити нам је достављен постојећи Правилник о међународним активностима.

Члан Комисије за финансије и буџет у Дому народа Парламента БиХ Драгутин Родић (ДНС) није упознат са намјерама о усвајању новог правилника, али истиче да је од кључне важности да се прописи поштују те да они који их крше треба да буду санкционисани.

- Једино рјешење за све што се дешава када су у питању службена путовања су строги стандарди. Мора тачно да се зна шта и у којем тренутку се ради. Препоруке које долазе из ревизије се морају спровести у дјело јер су путоказ како треба да радимо. Све треба да буде транспарентно, да нико нема шта да приговори, а свако путовање по свијету за циљ треба да има презентацију БиХ, а не да то буду туристичка путовања - рекао је Родић.

На потребу да се стане у крај сувишним путовањима и да се новац троши транспарентно годинама упозоравају и из невладиног сектора, али и економисти који наглашавају да заједничке институције располажу са енормним буџетом, те да би за БиХ било боље да се добар дио тог новца усмјери за развој привреде.

Без питања колегијуму

Прича о путовањима посланика и делегата недавно се нашла на дневном реду сједнице Представничког дома Парламента БиХ и то у оквиру посланичког питања шефа Клуба СББ-а БиХ Мирсада Ђонлагића. Он је, наиме, колегијуму тог дома половином априла поставио питање ко одлучује о томе који посланици ће путовати на које догађаје. Одговор који је добио га је запрепастио.

Према тумачењу предсједавајућег Представничког дома Младена Босића пословником о раду није предвиђено да посланици могу постављати питања посланицима, а самим тим ни члановима колегијума.

Неке од дестинација парламентараца у 2017.

* Грузија - (Регионална конференцији о међународној сарадњи у пореским питањима)

* Пољска - (Састанак представника парламената земаља средње и источне Европе)

* Брисел - (Интерпарламентарна конференција о управљању фондовима ЕУ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана