Путиноманија захватила и Ирак

Танјуг
Путиноманија захватила и Ирак

Ирачки сликар Мохамад Карим Нихаја један је од оних који су једва чекали да се "Русија прикључи борби против Исламске државе".

Док завршава портрет руског предсjедника Владимира Путина у свом атељеу у центру Багдада, умjетник каже да "Руси постижу резултате, док Сједињене Америчке Државе и њихови савезници бомбардују већ годину дана, а ништа не постижу".

Као многи Ирачани, и он прати с великим интересовањем развој догађаја у сусједној Сирији где Исламска држава држи под контролом велике дијелове територије.

"Ми не желимо међународну коалицију, већ само Русију. И заклаћемо овцу", ако се буде ангажовала у Ираку, прокоментарисао је један младић.

За Ирачане који дијеле његово мишљење, Москва, која је посљедњих година снажно подржавала Дамаск и Техеран, представља природнијег савезника од САД, које су током осам година држале Ирак под окупацијом.

Фотографије одлучног Путина - голог до паса и хладног погледа, јако су популарне у Ираку. На друштвеним мрежама, многи су руског лидера већ прогласили почасним грађанином Ирака. Други, пак, препричавају виц по којем се из његовог презимена види да Путин има ирачке коријене.

Према овој духовитој причи, Путинов отац је на пијаци на шиитском југу Ирака продавао смокве ("тин" на арапском), те је зато назван "Абу Тин". Након Другог свијетског рата, отишао је у Совјетски Савез гдје се оженио "руском плавушом" и добио сина коме је дао име Абделамир, а које је Русима било тако тешко да га изговорају да су дјечака преименовали у Владимир.

На Фејсбуку, поједини корисници руског предсједника називају Путина "шиитом" и умјесто своје профилне слике стављају Путинов портрет.

"Требало би Путину дати ирачко и сиријско држављанство јер нас више воли од наших политичара", предлаже Мохамад а-Бахалди, студент у Наџафу.

"Муслимани нас бомбардују, а Путин, који је православни хришћанин, нас брани", каже један продавац, док један таксиста захваљује "Путину јер га је убиједио да остане у Ираку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана