Putin podržao Dodika na izborima FOTO

Srna
Putin podržao Dodika na izborima FOTO

Banjaluka - Predsjednik Rusije Vladimir Putin poželio je predsjedniku RS Miloradu Dodiku uspjeh na predstojećim opštim izborima u BiH, navodeći da mu je poznato da ga podržava znatan broj birača.

„Kod vas će uskoro biti izbori. Želim da vam poželim uspjeh. Znam da vas znatan broj birača podržava, to je već danas jasno", rekao je Putin tokom sastanka u Moskvi sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović.

Poželivši dobrodošlicu delegaciji Srpske, Putin je podsjetio da se u ovoj godini već sastajao sa Dodikom, saopšteno je na sajtu ruskog predsjednika kremlin.ru.

„Vi ste vrlo iskusan čovjek, i političar i privrednik. Vi to sami odlično razumijete. Veoma mi je drago što vas vidim", rekao je Putin.

Napominjući da su danas složena vremena i u međunarodnim odnosima i u Evropi i u svjetskoj ekonomiji, Putin je istakao da se odnosi između Rusije i Srpske razvijaju uspješno, što je značajano za situaciju u regionu.

„Drago mi je da konstatujem da, iako imamo dosta skromne brojke u trgovinsko-ekonomskoj saradnji, ipak, robna razmjena raste, tako da je za četvrtinu povećana u posljednje vrijeme", rekao je Putin.

On je podsjetio da su nedavno u Rusiji održani izbori za 84 subjekta Ruske Federacije, što su bili najveći izbori u istoriji savremene Rusije, i opštinski i regionalni.

„Izabran je veliki broj rukovodilaca regiona Ruske Federacije. Tako da razumijemo da se u predizbornom periodu unutrašnja politička situacija uvijek zahuktava. Ali poslije izbora će, ipak, početi normalan svakodnevni rad", naveo je Putin.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Podrška Južnom toku i ugovoru sa Gaspromom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je veoma uspješnim današnje razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je, kako je naveo, izrazio podršku ugovoru sa "Gaspromom" i izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" kroz Srpsku.

"Predsjednik Putin je uz puno razumijevanja za situaciju u Republici Srpskoj podržao ugovor 'Gasproma' i naše gasne kompanije i sve projekte koje ćemo tamo raditi", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o finansijskoj podršci Rusije Republici Srpskoj, za koju preostaje da se realizuje kroz bankarski sektor, na čemu se radi.

"I pored ogromnih obaveza koje je Putin imao, razgovarali smo o temama koje su važne za nas, saradnji sa 'Gaspromom' i izgradnji kraka gasovoda 'Južni tok', što je ruski predsjednik podržao", rekao je Dodik.

On je dodao da ovaj sastanak znači mnogo za budućnost i stabilnost Srpske.

"Mnogi su od ovoga pokušavali da naprave karikaturu, ali moram da kažem da smo se u Kremlju zadržali značajno vrijeme i da se veoma dobro osjećamo uz podršku koju je dao predsjednik Putin", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Putin poželio uspjeh Republici Srpskoj i svemu što čini.

"Takođe, izrazio je podršku Rusije, koja je neophodna u projektima - od 'Južnog toka' do Rafinerije nafte, kao i za projekte istraživanja nafte u Republici Srpskoj", napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je Putinu prenio zahvalnost za pomoć koju je Rusija pružala Republici Srpskoj u Savjetu za provođenje mira i Savjetu bezbjednosti UN, što je od ključne važnosti za njenu stabilnost.

"Mi to ne smijemo da izgubimo i dođemo u poziciju da visoki predstavnici daju svoje izvještaje, a da mi nemamo odgovor u Savjetu bezbjednosti, jer onda možemo da dobijemo neku rezoluciju koja može da predstavlja problem našeg statusa", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da ga je Putin informisao o situaciji u Ukrajini i želji da se na tom prostoru uspostavi stabilnost i mir.

Dodik nagovijestio dolazak Putina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nagovijestio je za B92 da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin uskoro mogao da dođe na Balkan i u Beograd.

"To je bio jedan uspješan i dobar sastanak i predsjednik Putin je pokazao značajnu informisanost o stanju u ovoj našoj regiji, poželio uspjeh na izborima i nagovijestio svoj dolazak u region i novi sastak koji ću sa njim imati veoma brzo", kaže Dodik.

Na pitanje, da li je na sastanku sa Vladimirom Putinom bilo riječi i o Srbiji, Milorad Dodik je rekao:

"Srbija je značajan partner Ruske federacije i da, naravno da je bilo riječi i o Srbiji. Rusija veoma cijeni principijelne stavove i ponašanje Srbije oko ove ukupne situacije i u tom pogledu, koliko sam razumio, planira se određena posjeta", rekao je Dodik.

Putin u razgovoru sa Dodikom: "Iskusan ste i vješt političar. To svi dobro znamo"

Na zvaničnoj internet stranici predsjednika Ruske Federacije objavljen je transkript razgovora Vladimira Putina sa predsjdenikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

 

Putin je govorio o ekonomskim odnosima između Republike Srpske i Rusije, odnosima na međunarodnoj sceni, ali i proteklim regionalnim izborima u Rusiji i predstojećim u Srpskoj i BiH.

"Iskusan ste i vješt političar. To svi dobro znamo", rekao je Putin Dodiku i poželio mu uspjeh na predstojećim izborima.

 

foto. RTRS

foto. RTRS

foto. RTRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana