Путин подржао Додика на изборима ФОТО

Срна
Путин подржао Додика на изборима ФОТО

Бањалука - Предсједник Русије Владимир Путин пожелио је предсједнику РС Милораду Додику успјех на предстојећим општим изборима у БиХ, наводећи да му је познато да га подржава знатан број бирача.

„Код вас ће ускоро бити избори. Желим да вам пожелим успјех. Знам да вас знатан број бирача подржава, то је већ данас јасно", рекао је Путин током састанка у Москви са предсједником Српске Милорадом Додиком и премијером Жељком Цвијановић.

Пожеливши добродошлицу делегацији Српске, Путин је подсјетио да се у овој години већ састајао са Додиком, саопштено је на сајту руског предсједника кремлин.ру.

„Ви сте врло искусан човјек, и политичар и привредник. Ви то сами одлично разумијете. Веома ми је драго што вас видим", рекао је Путин.

Напомињући да су данас сложена времена и у међународним односима и у Европи и у свјетској економији, Путин је истакао да се односи између Русије и Српске развијају успјешно, што је значајано за ситуацију у региону.

„Драго ми је да констатујем да, иако имамо доста скромне бројке у трговинско-економској сарадњи, ипак, робна размјена расте, тако да је за четвртину повећана у посљедње вријеме", рекао је Путин.

Он је подсјетио да су недавно у Русији одржани избори за 84 субјекта Руске Федерације, што су били највећи избори у историји савремене Русије, и општински и регионални.

„Изабран је велики број руководилаца региона Руске Федерације. Тако да разумијемо да се у предизборном периоду унутрашња политичка ситуација увијек захуктава. Али послије избора ће, ипак, почети нормалан свакодневни рад", навео је Путин.

Састанку су присуствовали и помоћник предсједника Русије Јуриј Ушаков и шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић.

Подршка Јужном току и уговору са Гаспромом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је веома успјешним данашње разговоре са руским предсједником Владимиром Путином, који је, како је навео, изразио подршку уговору са "Гаспромом" и изградњи крака гасовода "Јужни ток" кроз Српску.

"Предсједник Путин је уз пуно разумијевања за ситуацију у Републици Српској подржао уговор 'Гаспрома' и наше гасне компаније и све пројекте које ћемо тамо радити", рекао је Додик.

Додик је рекао да је на састанку било ријечи и о финансијској подршци Русије Републици Српској, за коју преостаје да се реализује кроз банкарски сектор, на чему се ради.

"И поред огромних обавеза које је Путин имао, разговарали смо о темама које су важне за нас, сарадњи са 'Гаспромом' и изградњи крака гасовода 'Јужни ток', што је руски предсједник подржао", рекао је Додик.

Он је додао да овај састанак значи много за будућност и стабилност Српске.

"Многи су од овога покушавали да направе карикатуру, али морам да кажем да смо се у Кремљу задржали значајно вријеме и да се веома добро осјећамо уз подршку коју је дао предсједник Путин", истакао је Додик.

Он је нагласио да је Путин пожелио успјех Републици Српској и свему што чини.

"Такође, изразио је подршку Русије, која је неопходна у пројектима - од 'Јужног тока' до Рафинерије нафте, као и за пројекте истраживања нафте у Републици Српској", напоменуо је Додик.

Предсједник Српске је Путину пренио захвалност за помоћ коју је Русија пружала Републици Српској у Савјету за провођење мира и Савјету безбједности УН, што је од кључне важности за њену стабилност.

"Ми то не смијемо да изгубимо и дођемо у позицију да високи представници дају своје извјештаје, а да ми немамо одговор у Савјету безбједности, јер онда можемо да добијемо неку резолуцију која може да представља проблем нашег статуса", рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да га је Путин информисао о ситуацији у Украјини и жељи да се на том простору успостави стабилност и мир.

Додик наговијестио долазак Путина

Предсједник Републике Српске Милорад Додик наговијестио је за Б92 да би предсједник Русије Владимир Путин ускоро могао да дође на Балкан и у Београд.

"То је био један успјешан и добар састанак и предсједник Путин је показао значајну информисаност о стању у овој нашој регији, пожелио успјех на изборима и наговијестио свој долазак у регион и нови састак који ћу са њим имати веома брзо", каже Додик.

На питање, да ли је на састанку са Владимиром Путином било ријечи и о Србији, Милорад Додик је рекао:

"Србија је значајан партнер Руске федерације и да, наравно да је било ријечи и о Србији. Русија веома цијени принципијелне ставове и понашање Србије око ове укупне ситуације и у том погледу, колико сам разумио, планира се одређена посјета", рекао је Додик.

Путин у разговору са Додиком: "Искусан сте и вјешт политичар. То сви добро знамо"

На званичној интернет страници предсједника Руске Федерације објављен је транскрипт разговора Владимира Путина са предсјдеником Републике Српске Милорадом Додиком.

 

Путин је говорио о економским односима између Републике Српске и Русије, односима на међународној сцени, али и протеклим регионалним изборима у Русији и предстојећим у Српској и БиХ.

"Искусан сте и вјешт политичар. То сви добро знамо", рекао је Путин Додику и пожелио му успјех на предстојећим изборима.

 

фото. РТРС

фото. РТРС

фото. РТРС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана