Putin jasan, narod ima pravo na referendum

Priredila: Vedrana Kulaga
Putin jasan, narod ima pravo na referendum

Moskva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin podržao je stabilizaciju prilika u regionu i Dejtonski sporazum, a RS i BiH je poželio napredak, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka sa jednim od najmoćnijih ljudi u svijetu.

Na moskovskom sastanku, istakao je Dodik, nije mnogo razgovarano o predstojećem referendumu, ali je Putin iznosio jasan stav.

- Što se tiče referenduma, nije bilo posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda - rekao je Dodik.

Putin i Dodik su se sastali u četvrtak naveče, a glavne teme razgovora bile su situacija u BiH, saradnja RS i Ruske Federacije i globalna politička situacija. Dodik je ocijenio da je razgovor sa Putinom bio veoma uspješan, da je prošao u najboljoj mogućoj atmosferi i da je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

- Predsjednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu i Dejtonskom sporazumu i poželio napredak i BiH i RS. U tom pogledu je izrazio uvjerenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji prilika - rekao je Dodik, koji je u Moskvu putovao na poziv ruskog predsjednika.

Saradnja RS i Rusije ocijenjena je veoma dobrom i uspješnom uz poseban akcenat da je važno što je zasnovana na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.

- Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je "Zarubežnjeft" kupovinom Rafinerije nafte Brod i sistema naftne industrije RS počeo da funkcioniše na najbolji način i da ostvaruje dobit. To je garancija sigurnosti i nastavka njihovog poslovanja u RS - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoji interesovanje za unapređenje ekonomske saradnje.

- Ulaganja za koja su ruski privrednici i ranije iskazivali interesovanje ponovo su otvorena. Sve što RS može da ponudi je dobrodošlo na rusko tržište - rekao je Dodik i dodao da je Putina upoznao i sa činjenicom da Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto i da to predstavlja dodatnu sigurnost za poslovanje ruskih kompanija.

Kremlj je pozdravio inicijativu za dodatno zbližavanje RS i Rusije.

- Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, sastati sa gubernatorom Sankt Peterburga i u tom gradu promovisati novo Predstavništvo RS. To bi trebalo da bude novi zamajac naše saradnje - naglasio je Dodik.

Lideri RS i Rusije su razgovarali i o problemu terorizma.

- Policija RS ima dobru saradnju sa ruskom policijom i u tom pogledu je ranije dogovoren zajednički projekat obuke i nabavke sredstava za potrebe policije - kazao je Dodik zahvalivši na tom dogovoru, ali i na spremnosti Rusije da izmiri klirinški dug prema BiH od čega će RS pripasti više od 40 miliona dolara.

Moskovskom sastanku su, kako je objavljeno na zvaničnom sajtu ruskog predsjednika, prisustvovali i Putinov pomoćnik Jurij Ušakov i šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović. U saopštenju Kremlja je navedeno da su Dodik i Putin razgovarali o situaciji na Balkanu i nizom pitanja u vezi sa bilateralnom saradnjom. Informacija i fotografije sa sastanka predsjednika RS i Rusije objavljena je na nekoliko Putinovih naloga na društvenoj mreži "Tviter".

Analitičari smatraju da je Dodikova posjeta Moskvi bila veoma uspješna.

- Putin je rečenicom da je referendum pravo jednog naroda sve rekao. Osim toga, važna je podrška Dejtonskom sporazumu i dogovor o nastavku ekonomske saradnje - ocijenio je politikolog Aleksandar Pavić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je Moskva jasno i glasno dala punu podršku Srpskoj.

- Principijelnu, naravno, ali ipak podršku i verovatno ličnu Dodiku za održavanje referenduma. Nije slučajno i beznačajno da je Putin pomenuo pravo na referendum - istakao je Vukadinović.

Stranci

Nezaobilazna tema moskovskog sastanka bila i politička situacija i odnosi u BiH.

- Ovo je bila prilika da predsjednika Rusije upoznam i sa razvojem političke situacije u BiH i iskažem mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i poslije 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH tri stranca koja dominantno odlučuju, kao i da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci - istakao je Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana