Putin i Medvedev u voćnjaku: Ako se nešto desi branićemo se jabukom

Glas Srpske
Putin i Medvedev u voćnjaku: Ako se nešto desi branićemo se jabukom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev su prije održavanja sastanka o razvoju poljoprivrede, posjetili voćnjak sa jabukama poljoprivrednog preduzeća “Rassvet” u Georgijevskom regionu Rusije.

Kompanija je 2016. godine zasadila veliki voćnjak na površini većoj od 62 hektara. Voće će davati pun plod tek četvrte godine nakon zasada, ali već sada, prve godine, daje do nekoliko kilograma jabuka sa jednog stabla. Ubuduće će se ovaj obim povećati na 15 kilograma i na taj način će se dobijati do 60 tona plodova.

“Kako su stabla mala, a jabuke ogromne”, rekao je ruski predsjednik, koji je sa premijerom došao u voćnjak u minibusu.

Stabla jabuka zasađena u lejama na odstojanju od 50-60 centimetara stvarno su niska - ne više od tri metra, ali drveće je prekriveno voćem.

Radnici su objasnili presjedniku da je velik prinos dostignut na račun genetike: jabuka je u Evropu donijeta prije sto godina, a u ovim voćnjacima proizvodi se poboljšana sorta pod nazivom “Fudžina”. Neki plodovi dostižu težinu gotovo pola kilograma, dugo se čuvaju i vrlo su sočne, ispričali su predsjedniku i premijeru.

“Ako se nešto desi, odbranićemo se takvom jabukom”, našalio se Medvedev. 

Zaposleni kompanije takođe su čestitali predsjedniku Putinu rođendan (7. oktobra) i poklonili mu sadnice jabuka.

“Želimo da vam čestitamo rođendan... U ime cijelog našeg kolektiva poklanjamo vam naše jabuke i sadnice”, rekao je direktor preduzeća Marat Galejev, na šta se Putin zahvalio.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana