Путин долази с порукама мира и подршке Србима

Ведрана Кулага
Путин долази с порукама мира и подршке Србима

Бањалука - Предсједник Русије Владимир Путин у четвртак долази у Србију, а његова нова посјета је јасан показатељ добрих српско-руских односа и сарадње, те опредијељености за мир и стабилност, оцијенио је јуче за “Глас Српске” српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је у неколико наврата раније разговарао са руским шефом државе.

 

 

 

Путин би, током четврте посјете Србији, са политичким врхом те земље  требало да размијени ставове о актуелној ситуацији на домаћој и глобалној позорници, дешавањима на Косову и Метохији те српско-руским односима и наставку сарадње кроз одређене пројекте.

Руски предсједник посљедњи пут посјетио је Србију у октобру 2014. године, поводом 70 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, а том приликом је, између осталог, поручио да српски и руски народ имају много тога заједничког у прошлости, а да пред собом као братски народи имају свијетлу будућност.

Цјелодневна манифестација окончана је величанственом војном парадом “Корак победника”, коју су извеле јединице Војске Србије, а свечаностима у српској престоници присуствовали су многи угледни гости, међу којима и тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

Додик, који се сада налази на позицији српског члана Предсједништва БиХ и тренутно предсједава тој институцији, потврдио је јуче за “Глас Српске” да ће и овај пут бити у Београду, подсјетивши да Српска има добру сарадњу и везе са Русијом.

- Ово је важна посјета. Долази један од најважнијих и најмоћнијих лидера свијета, земље која је пријатељ Српске, Србије и српског народа те која се бори за очување принципа мирољубивих односа међу народима, коју је Путин подигао и поставио на мјесто једне од најважнијих свјетских сила - рекао је Додик.

Посјета је, каже, веома важна за Србију те показује колико је и руски лидер заинтересован за то да Србија буде стабилна.

- Његов долазак је јасан симбол и порука мира, пријатељства и подршке Србији и српском народу у цјелини -  рекао је Додик и додао да ће се сигурно срести са Путином, али да још није до краја дефинисан формат састанка.

За Републику Српску су, како је нагласио, веома важни сви контакти и разговори, посебно са важном и снажном државом каква је Русија, а која је показала своју објективност у спровођењу Дејтонског мировног споразума.

- У  том погледу веома смо захвални Русији и њеном доприносу на очувању мира и стабилности. Глобални односи су данас другачији него прије десет, 20 година, а Русија је, у моменту када је стварана Република Српска имала далеко тежу ситуацију. Данас се вратила на геостратешку позицију свијета и за нас треба да буде важно да, поред добрих односа са Европском унијом и САД, имамо добре односе са Русијом. До тога нам је стало, градимо то и чинимо да сваки наш састанак буде допринос јачању те сарадње и добрих односа - закључио је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је недавно за “Глас Српске” да Српска има добре односе са Русијом, као што их има и Србија, те да ће настојати да и даље његују те партнерске односе.

- Русија нам је веома блиска, али то никада није користила да би нас било чиме условљавала или било шта наметала. Досљедно су бранили ставове онога што је саткано Дејтонским споразумом - рекла је Цвијановићева.

Путинов долазак у Србију изазвао је бројне реакције, како присталица власти тако и оних који подржавају опозицију у тој земљи. Упућени у дешавања истичу да је, ипак, када се све сабере и одузме, ријеч о важном дану за цијелу земљу.

Научни савјетник за међународне односе из Србије Драган Петровић каже да је долазак Путина добар знак за све, без обзира на разлике. Албански фактор је, каже, једини на Балкану који се негативно одређује према Русији, док је Мило Ђукановић из Црне Горе једини који се супротставља Русији, иако православци у тој земљи виде афирмативно Русију. 

 - Та земља се у Републици Српској, Србији те народу Црне Горе доживљава као најближи народ, искрени савезник, тако да је ово велики тренутак који нас помирује и парадокс је да Србе и православље уједињује више однос према Русији него било које друго питање - рекао је Петровић.

 

Авијација и снајперисти

Владимира Путина обезбјеђиваће специјална јединица Федералне службе за заштиту. На дужности ће, према писању медија, бити више од 4.000 полицајаца, око 250 руских безбједњака, снајперисти те специјалци из српске војске и полиције. Мјере безбједности биће подигнуте на највиши могући ниво. Путинов “иљушин” ће из Русије кренути под пратњом руских војних авиона, коју по уласку у Србију преузима домаћа авијација - авиони типа “МиГ 29”. До слијетања на београдски аеродром српско небо ће бити затворено за све летове. Посјета ће бити под будним оком снајпериста.

 

Орден

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић је истакао да ће током посјете Владимира Путина бити потписано око 20 споразума. Путин ће уручити Вучићу Орден Александра Невског, а најављена је и могућност да заједно посјете и Храм Светог Саве на Врачару, чију изградњу је помогла Русија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана