Путин: Очигледна духовна блискост српског и руског народа

Глас Српске
Путин: Очигледна духовна блискост српског и руског народа

Београд - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас у Београду да му је веома драго што је посјетио пријатељску и братску Србију и истакао да очигледна духовна блискост српског и руског народа помаже у изградњи односа двије земље.

Путин је нагласио да је робна размјена порасла на готово двије милијарде долара и да односи постају све више диверзификовани. "Веома ми је драго што сам посјетио пријатељску братску Србију и што ћемо разговарати о досадашњој сарадњи и шта можемо да урадимо", рекао је Путин на почетку сусрета са Вучићем у ужем формату.

Он је рекао да је Вучић много урадио посљедњих година на развоју српско-руских односа, те додао да ће имати лијепу могућност да Вучићу данас уручи државну награду Русије за његов допринос развоју тих односа.

"Сјећам се ранијих посјета Србији и желим да захвалим грађанима Београда и братском српском народу за топли пријем. Давни су и дубоки коријени наших односа и очигледно духовна блиског наших народа помаже да градимо односе", рекао је Путин.

Руски предсједник је захвалио Вучићу на лијепим ријечима и позиву да посјети Србију, наводећи да је са Вучићем у сталном контакту.

Претхдно су два предсједника у Палати Србија, одмах након свечаног дочека, обишли изложбу Архива Србије "Српско-руске везе у документима из 1804. до 1918. године". Ту изложбу чини око 50 документа, која су повезивала два народа, а која се односе на преписке у мирнодопским и ратним временима.

Ту је и Мирослављево јеванђеље.

Након састанка у ужем формату, услиједиће пленарни састанак двије делегације у ширем саставу, гдје ће бити присутни сви министри Србије и Русије.

Потом ће услиједити размјена потписаних билатералних докумената, у присуству два предсједника. Ријеч је о 21 споразуму и меморандуму, од којих се трећина односи на област иновације и дигитализацију.

Потом ће Путин уручити Орден Александра Невског Вучићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана