Putem komisija blokiraju Savjet ministara BiH

Darko Momić
Putem komisija blokiraju Savjet ministara BiH

Banjaluka - Funkcioneri HDZ-a BiH pronašli su novi, efikasan način da zakoče rad Savjeta ministara BiH i pokažu nezadovoljstvo zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a da pri tome njihovi ministri ne budu direktno optuženi za opstrukcije zajedničkih institucija.

Nakon što se vrh HDZ-a BiH našao na meti žestokih kritika zato što se njihovi ministri nisu pojavili na dvije sjednice Savjeta ministara BiH, u vrhu ove stranke su, prema saznanjima “Glasa Srpske” skrenuli pažnju svojim ljudima da donošenje odluka blokiraju preko komisija i drugih tijela koja pripremaju materijale za sjednice Savjeta ministara BiH.

Tako se u četvrtak na sjednicama čak pet komisija koje su trebalo da donesu odluke o dodjeli sredstava u iznosu od 5.400.000 KM za projekte iz oblasti sporta i kulture nije pojavio nijedan hrvatski predstavnik, a svi su uglavnom kadrovi HDZ-a BiH.

Goran Ćosić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH, iz čijeg granta se dodjeljuju pomenuta sredstva potvrdio je za “Glas Srpske” da se članovi komisija iz reda hrvatskog naroda nisu pojavili na sjednici, kao i da to nije prvi put poslije izbora da blokiraju donošenje odluka.

- Ne znam čime su motivisani i ne znam da li na taj način pokazuju da mogu da blokiraju Savjet ministara BiH ili su u pitanju neki drugi opravdani ili neopravdani razlozi, ali bez njih se ne može donijeti odluka. Zaista ne bih da špekulišem o motivima, ali je činjenica da se jednostavno nisu pojavili na komisijama i to je sve što mogu da vam kažem - kaže Ćosić.

Hrvatski delegat u Domu naroda BiH Mario Karamatić kaže da se ne radi o opstrukciji zbog izbora Željka Komšića, već o nečemu drugom.

- Zašto da se dozvoli ministru civilnih poslova BiH i zamjeniku predsjednika SDA Adilu Osmanoviću da dijeli sredstva kada se ne zna da li će SDA biti dio vlasti? Parlamentarni rad je u hladnom režimu i dok se ne konstituiše nova većina i postojeći Savjet ministara treba da radi u hladnom režimu - kaže Karamatić.

Ipak, sagovornik našeg lista iz Savjeta ministara tvrdi da je najbolji dokaz da je riječ o svjesnoj opstrukciji to što su hrvatski članovi dolazili na sjednice komisija u periodu u kojem hrvatski ministri nisu dolazili na sjednice Savjeta ministara, dok je sada obrnuto.

- Kada su ministri iz HDZ-a prestali da bojkotuju Savjet ministara, njihovi kadrovi su prestali da dolaze na sjednice komisija. Najbolja potvrda da je to sve dirigovano i dogovoreno je činjenica da su članovi komisija uglavnom šefovi kabineta ministara i zamjenika ministara iz HDZ-a BiH - kaže naš sagovornik.

Kada je riječ o “spornim” projektima za sport i kulturu, naš sagovornik objašnjava da je trebao komisije da boduju projekte, nakon čega je Savjet ministara u skladu sa dosadašnjom praksom imao zadatak samo da potvrdi i odobri ono što su predložile komisije.

- Komisije odluke donose konsenzusom, tako da je bez pristanka hrvatskih članova nemoguće donijeti odluku, a dok komisije ne donesu odluke, one ne mogu pred Savjet ministara - objašnjava naš sagovornik.

Otkazane sjednice

Sjednice Savjeta ministara BiH koje su bile zakazane za 10. i 18. oktobar nisu održane zbog nedostatka kvoruma, jer na njih nisu došli ministri iz HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Marina Pendeš.

Prva sjednica Savjeta ministara BiH poslije opštih izbora održana je 5. novembra i njoj su prisustvovali hrvatski ministri. Oni nisu objasnili zašto nisu došli na dvije ranije sjednice, a nisu ni demantovali pisanje medija iz Mostara koji su kao razloge bojkota naveli “višemjesečne prevare, manipulacije i otvoreno kršenje dogovora SDA prema hrvatskim kolegama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana