Путарина донијела још 16,64 милиона

Анита Јанковић-Речевић
Путарина донијела још 16,64 милиона

Бањалука - Први мјесец примјене измијењеног Закона о акцизама БиХ донио је раст прихода од путарина за два и по пута, односно 16,64 милиона КМ у односу на исти мјесец прошле године.

Измјенама Закона о акцизама које су ступиле на снагу 1. фебруара ове године путарина је увећана са 0,10 на 0,25 КМ по литру горива. Намет је повећан да би био прикупљен новац за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева.

Ефекте повећања путарине становништво је осјетило кроз поскупљење горива, због чега је ланчано дошло и до раста других цијена попут превоза, а сада су видљиви на намјенском рачуну за градњу путне инфраструктуре.

- У фебруару ове године од посебне путарине прикупљено је 25,87 милиона за разлику од истог мјесеца 2017, када су прикупљено 9,22 милиона марака - рекао је начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић.

Он је истакао да се новац налази на посебном подрачуну јединственог рачуна који је отворен код Централне банке БиХ.

- Чекамо сједницу Управног одбора УИО који ће донијети одлуку о расподјели тих средстава, односно колико ће новца припасти путарским предузећима РС, ФБиХ и Брчко дистрикту - појаснио је Ковачевић.

Економисти истичу да је раст прихода очекиван с обзиром на повећање путарине и акциза.

- Природно је да приходи буду увећани након што су повећани намети. Сада је кључно да тај новац буде улаган за изградњу путне инфраструктуре како је раније речено приликом доношења измјена Закона о акцизама - рекао је економиста Горан Радивојац.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да би увећање прихода у наредним мјесецима требало да буде и веће.

- Поскупљење горива већ је донијело нове приходе буџетима, а будући да је фебруар најкраћи мјесец у наредном периоду се може очекивати скок прихода од по 19 или 20 милиона марака по мјесецу. Прикупљени новац је, нажалост, велико оптерећење за грађане и привреду - рекао је Павловић и додао да ће вријеме показати да ли је било оправдано оптерећење грађана за изградњу аутопутева и путева и да ли ће новац бити намјенски потрошен.

Измјенама Закона о акцизама БиХ повећана је и акциза на лож-уље са 0,30 на 0,45 КМ по литри, а уведена је и акциза од 0,30 КМ на биогорива и биотечности, али ефекти тих намета на државне приходе још нису познати.

Процјене

Процјена је да ће само на основу увећања путарине од 15 фенинга по литру годишње бити прикупљено око 220 милиона КМ више прихода у односу на период прије измјене Закона о акцизама БиХ.

Из УИО су раније нагласили да тој цифри треба додати и приходе од повећања акцизе на лож-уље и на биогорива и биотечности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана